Overlevend meisje van tunnelongeluk nog in levensgevaar

Het tienjarige meisje Ymke Jager, dat als enige van haar gezin vorige week maandag een ongeval in de Gleinalmtunnel in Oostenrijk overleefde, verkeert nog altijd in levensgevaar. Dat heeft burgemeester E. Tuijnman van de gemeente Overbetuwe gistermiddag verklaard.

Het meisje werd bij een frontale botsing tussen twee personenauto's in de Oostenrijkse tunnel uit de brandende auto van haar ouders geslingerd. Ze heeft over ongeveer zeventig procent van haar lichaam derdegraads brandwonden. Ze verblijft in het brandwondencentrum in Beverwijk, waar ze door de artsen in slaap wordt gehouden.

,,Haar gezichtje en haartjes zijn grotendeels gespaard gebleven. Maar Ymke is zwaar ziek'', aldus de burgemeester, die haar toestand als `stabiel' omschreef.

Burgemeester Tuijnman sprak namens de familie een verklaring uit in Heteren, waar belangstellenden in een zalencentrum afscheid konden nemen van de vijf leden van de familie Jager die in de tunnel de dood vonden. Vrijdag waren de kisten met daarin de stoffelijke overschotten vanuit Oostenrijk in Nederland gearriveerd.

Op de kisten lagen bloemen en foto's van de beide ouders (45 en 46 jaar) en hun drie dochters van 15, 12 en 8 jaar. Het publiek kon waxinelichtjes aansteken en een condoleanceregister tekenen. Ook konden aanwezigen een boodschap opschrijven voor Ymke. Voor kinderen lag tekenmateriaal en papier klaar.

Volgens burgemeester Tuijnman wilde de familie belangstellenden in de gelegenheid stellen afscheid te nemen van de overleden gezinsleden. Het ongeval heeft in Heteren veel emoties losgemaakt. De gemeente Overbetuwe bekijkt samen de GGD of er nog hulp nodig is voor buurtbewoners.

De bijeenkomst werd opgenomen met camera's zodat Ymke de beelden in de toekomst zal kunnen zien. Tuijnman vroeg de media om terughoudendheid bij het registreren van de emoties.

Namens de familie sprak de burgemeester dankbaarheid uit voor de betrokkenheid die in Nederland is getoond. De datum van de begrafenis van de vijf slachtoffers wordt niet bekendgemaakt, aldus de burgemeester gisteren.