Niet iedereen kan uit in Amsterdam 1

Door het strenge toelatingsbeleid van Amsterdamse disco's gaan allochtone jongeren liever uit in disco's in Zaandam.

Het is zaterdagavond in het uitgaanscentrum van Zaandam. Een donkere jongen praat heftig gebarend met een surveillerende politieman voor discotheek Het Mannetje. Hij mag er niet in.

De reden? ,,Hij heeft geen pasje'', zegt hoofdportier Mike Krom. ,,En zaterdagavond is ledenavond.'' De discotheek wil geen ,,last'' met mensen van ,,buiten de stad''. En deze jongen was agressief. ,,Het is al de derde keer dat ik word geweigerd'', zegt de in Zaandam wonende Soedanese Sid A Mohammed opgewonden. ,,Ja, ik werd boos omdat ik er niet in mocht, maar ik vecht nooit. Ik ben een rustige jongen.''

Intussen stroomt de disco vol. Aan bijna niemand wordt een pasje gevraagd. Geweigerd worden aan de deur, omdat je zichtbaar behoort tot een etnische groep – bijna alle allochtone jongeren op straat hebben het eens of vaker meegemaakt, maar vooral in Amsterdam. ,,Daarom gaan we uit in Zaandam'', vertelt Tarik Aksoy (19).

Mohammed, Omar en Achmed komen uit discotheek The Beach Club gewandeld in dezelfde straat. Ze wonen in Amsterdam en rijden bijna ieder weekend met de auto naar Zaandam. Om beurten rijden ze. Heao-student Mohammed (27) zegt het gemoedelijker te vinden in Zaandam. ,,De kans dat ik hier een bierflesje tegen mijn `harsens' krijg, is een stuk kleiner'', vertelt systeembeheerder Omar (21). Ook zij worden geweigerd in veel Amsterdamse disco's. ,,Wij zijn Marokkanen en zien er ook zo uit. Die hebben een slechte naam in Amsterdam en dus komen wij niet binnen'', vertelt Mohammed. Ze zijn er tamelijk laconiek onder. ,,Je weet gewoon dat het zo is. Je kunt er toch niks aan doen'', zegt Omar schouderophalend. Aangifte doen wegens discriminatie, vinden de jongens ,,tijdverspilling. Het duurt uren en er verandert niets''. Wij met zijn drieën vormen al snel een ,,donkere vlek'' die opvalt tussen de blanken, meent Mohammed. Mensen vinden het bedreigend dat wij altijd in groepjes staan. ,,Maar als ik probeer in de disco in contact te komen met blanke jongens, lukt dat niet. Terwijl ik binnen twee minuten contact heb met donkere mensen.''

Voor discotheek Het Mannetje staan vier Turkse jongens. ,,Als je een meisje bij je hebt, kom je altijd binnen'', zegt Volkan Simsek (21). ,,Vrouwen komen sowieso altijd binnen'', zegt hij enigszins verongelijkt. Over geweigerd worden in Amsterdamse disco's zegt Ferdi: ,,We zijn dat gewend, hoor''. Eén keer heeft Ferdi de politie erbij gehaald. ,,En toen mocht ik opeens wel naar binnen'', roept hij verontwaardigd uit.

    • Mayke Calis