Marathonzege Roemeense atlete Simon

Lidia Simon heeft gisteren bij de WK atletiek in Edmonton de marathon gewonnen. De Roemeense noteerde een tijd van 2.26.01 uur en bleef daarmee de Japanse Reika Tosa vijf seconden voor. De Russische Svetlana Zakharova werd derde.

Het was de eerste hoofdprijs in de carrière van de 27-jarige atlete. Vorig jaar, bij de Olympische Spelen, kwam ze net tekort en moest ze genoegen nemen met de zilveren medaille. Gisteren zag het er lang naar uit dat Simon opnieuw naast de hoofdprijs zou grijpen. Haar landgenote Constantina Dita nam vanaf het begin de leiding. Een dappere solo-race bracht haar ver, maar uiteindelijk niet ver genoeg. Na twee uur werd ze ingehaald.

Vanaf dat moment bepaalden Simon, Tosa en Zakarova de wedstrijd. Bij het binnengaan van het stadion versnelde Simon en kon Tosa niet volgen.

In het slotweekeinde van de WK veroverde de Cubaanse atleet Ivan Pedroso voor de vierde keer in zijn loopbaan de wereldtitel bij het verspringen. Hij kwam tot 8,40 meter. ,,Dit is mijn eerste fatsoenlijke resultaat van dit seizoen. Op het juiste moment'', zei Pedroso na afloop. In tegenstelling tot andere medaillewinnaars uit Cuba, droeg hij zijn zege niet op aan zijn geboorteland maar aan zijn moeder en kind. De Amerikaan Savante Stringfellow pakte het zilver met een sprong van 8,24 meter. Het brons ging naar de Portugees Carlos Calado die 8,21 liet noteren.

Ook Gail Devers had een vierde wereldtitel kunnen winnen, maar de Amerikaanse titelverdedigster werd onttroond op de 100 meter horden en moest genoegen nemen met de tweede plaats. De achtste horde bleek het strokkelblok. De 34-jarige Devers raakte even uit balans, waardoor haar landgenote Anjanette Kirkland in baan één kon toeslaan. Devers was wereldkampioen in 1993, 1995 en twee jaar geleden. Halverwege de finale in Edmonton had de veterane nog een kleine voorsprong op de rest van het deelnemersveld. ,,Ik kom terug. Dit kan een keer gebeuren'', klonk het na afloop vastberaden.

De wereldtitel van Kirkland kwam niet onverwacht. Eerder dit jaar was de Amerikaanse ook al de beste bij de WK indoor. De Olympische Spelen van vorig jaar moest ze missen wegens een blessure.

De Tsjech Jan Zelezny bevestigde zijn status als beste speerwerper van de wereld. Met een worp van 92,80 meter veroverde hij zijn derde wereldtitel. De drievoudige olympisch kampioen behaalde in 1993 en 1995 eveneens goud.

Ook Hicham El Guerrouj werd voor de derde keer wereldkampioen. Na afloop van zijn gewonnen race over 1.500 meter liet de Marokkaan weten dat hij per direct overstapt naar de 5.000 meter.

De Amerikanen waren vannacht oppermachtig op de afsluitende drie loopnummers. Toch leverden de estafette-onderdelen slechts twee gouden medailles op. Op de 4 x 400 meter van de vrouwen ging het bij de laatste Amerikaanse wissel fout. Meer dan de vierde plaats zat er daardoor niet in. Jamaica veroverde de titel. Bij de mannen maakten de Amerikanen zowel op de 4 x 400 meter als op de 4 x 100 meter geen fout. Aanvankelijk was de VS-ploeg op de 4 x 100 gediskwalificeerd na de series, omdat startlopen Drummond buiten zijn baan was geraakt wegens een blessure. Maar de jury herzag de diskwalificatie `in de geest van fair play'.