Londen geeft Noord-Ieren zelfbestuur weer terug

Een dag nadat de Britse regering het Noord-Ierse zelfbestuur had opgeschort, heeft zij dit gisteren weer hersteld. Dit geeft de strijdende partijen weer zes weken de tijd om alsnog tot een vergelijk te komen.

De Britse minister voor Noord-Ierland, John Reid, maakte gebruik van een wettelijke uitweg in het Goede Vrijdagakkoord, het vredespact dat de partijen in 1998 sloten. Zo kon hij nieuwe verkiezingen in Noord-Ierland vermijden, die naar verwachting winst zouden hebben opgeleverd voor de radicale partijen. Reid zei goede hoop te hebben dat in de komende zes weken wél een akkoord bereikt wordt. ,,We zijn er ontzettend dichtbij'', verklaarde hij tegen de BBC-televisie.

Vertegenwoordigers van Sinn Féin, de politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger IRA, zeiden gisteren dat het tijdelijk opschorten van het zelfbestuur het aanbod van de IRA om zijn wapens neer te leggen in gevaar kan hebben gebracht. ,,Wat nu werkelijk is begonnen is een periode van zes weken waarin de Britse regering en de unionisten zullen proberen de Ierse republikeinen onder druk te zetten om de problemen op te lossen op hun voorwaarden'', zei Sinn Féin-leider Gerry Adams. Adams sprak voor een gehoor van duizenden republikeinen, die de tien IRA-gevangenen herdachten die twintig jaar geleden overleden als gevolg van een hongerstaking. ,,Als de Britse regering zegt dat een akkoord binnen handbereik is, betekent dat dan dat zij haar troepen terugtrekt uit Zuid-Armagh, uit Zuid-Tyrone, West- en Noord-Belfast?'', vroeg Adams zich af.

Volgens de Sunday Times gisteren hadden enkele anonieme hooggeplaatste republikeinse bronnen verklaard dat de IRA in november gereed zou zijn om met ontwapenen te beginnen. Vorige week deed de IRA een voorstel aan de internationale ontwapeningscommissie om al zijn wapens buiten gebruik te stellen, zonder echter bekend te maken wanneer hiermee zou worden begonnen. De unionisten van de afgetreden premier Trimble gingen niet op het aanbod in, zo lang niet daadwerkelijk een begin met de ontwapening was gemaakt.

Verwanten van de slachtoffers van de Omagh-bomaanslag in 1998 claimen bezittingen van de vermoedelijke daders, zo hebben hun advocaten verklaard. Met het geld moeten de daders voor de rechter worden gebracht.