Liverpool verslaat rivaal United in openingsduel

Liverpool heeft gisteren in Cardiff de wedstrijd om de Charity Shield met 2-1 gewonnen van Manchester United. De Nederlandse international Van Nistelrooij maakte in de openingswedstrijd van het Engelse voetbalseizoen het enige doelpunt voor de verliezende ploeg.

Liverpool heeft goede herinneringen aan het Millennium Stadium, waar sinds de afbraak van Wembley in Londen alle grote wedstrijden worden gespeeld. Afgelopen seizoen won de ploeg van de Franse trainer Houllier op hetzelfde veld zowel de FA Cup als de League Cup.

Liverpool stond tegen rivaal United al na tien minuten met 2-0 voor. Owen en McAllister waren de doelpuntenmakers. Owen profiteerde van een verdedigingsfout van de Nederlandse verdediger Stam. McAllister was succesvol vanaf de strafschopstip. In het begin van de tweede helft verschalkte Van Nistelrooij zijn landgenoot Westerveld.

De Nederlandse doelman van Liverpool toonde zich in de resterende speeltijd onpasseerbaar. ,,Sommigen menen dat de Charity Shield niks voorstelt'', zei Westerveld na afloop. ,,Maar voor de spelers betekent het gewoon weer een nieuwe beker die we in de prijzenkast kunnen zetten.''

Het duel om de Charity Shield was in meerdere opzichten een speciaal duel. Wegens hevige regenval was het dak van het Millennium Stadium gesloten, waardoor de confrontatie tussen Manchester United en Liverpool de eerste officiële voetbalwedstrijd in Engeland was die `indoor' werd gespeeld.

In de derde speelronde van de Bundesliga lieten Bayern München en Schalke 04 opnieuw punten liggen. De kampioen uit Beieren kwam bij Bayer Leverkusen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Kirsten opende de score voor Leverkusen, waarna de Braziliaanse spits Elber voor de gelijkmaker zorgde.

Schalke speelde met 0-0 gelijk tegen nieuwkomer Borussia Mönchengladbach. De Nederlands getinte ploeg beleeft een slechte seizoensstart. De formatie van trainer Stevens, verdediger Oude Kamphuis, reserve Mulder en middenvelder Van Hoogdalem ging in de eerste competitiewedstrijd met 3-0 onderuit tegen Bayern München. Gisteren mocht Schalke, vorig seizoen op de laatste speeldag van de titel afgehouden, tevreden zijn met een puntendeling.

Borussia Dortmund beleeft een droomstart met negen punten uit drie duels. Voor 66.000 toeschouwers was de miljoenenploeg uit het Roergebied oppermachtig tegen Wolfsburg, 4-0. De spitsen Amoroso en Koller scoorden een keer, Ricken en Rosicky maakten de overige treffers.

De Belgische competitie is zonder verrassingen van start gegaan. Kampioen Anderlecht begon het seizoen goed. In eigen stadion won de Brusselse ploeg met 3-0 van Antwerp. De Bilde scoorde twee keer. De Nederlandse trainer Vergoossen won met zijn nieuwe club Racing Genk met 5-1 van Beveren.

Ook Club Brugge begon het seizoen met een overwinning. Tegen Westerlo werd het 4-2, onder meer door twee doelpunten van Lange. De meest opmerkelijke uitslag van de eerste speelronde viel in Antwerpen. Fusieclub Germinal Beerschot versloeg La Louvière met 8-2. Huysmans maakte vier treffers.

In de Schotse competitie wonnen de rivalen Celtic en Glasgow Rangers. Titelhouder Celtic, tegenstander van Ajax in de voorronde van de Champions League, was op eigen veld met 2-0 te sterk voor Hearts. De Zweedse topscorer Larsson maakte beide doelpunten.

De Nederlander Konterman maakte twee treffers voor de Rangers tegen Dunfermline, dat op eigen veld met 4-1 verloor van de Rangers. Konterman snoerde de critici de mond. De oud-Feyenoorder speelde dit keer op het middenveld, nadat hij vorig seizoen als centrale verdediger steken had laten vallen. Dat kwam hem op veel kritiek te staan.