Jegorova kampioene onder boegeroep

De Russin Olga Jegorova (29) werd zaterdagnacht onder boegeroep wereldkampioen op de 5.000 meter. Een publiekelijke veroordeling van een atlete die van doping wordt verdacht, maar tuchtrechtelijk vrijuit gaat.

Persconferenties met de drie medaillewinnaars tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Edmonton waren doorgaans vreugdevolle bijeenkomsten. Maar het plezier van wereldkampioene Olga Jegorova werd vergald door een spervuur aan vragen over het verboden eiwithormoon EPO. Zij zat tegenover een tribunaal waar de schuldvraag niet eens meer ter discussie stond. Marta Domínguez uit Spanje en de Ethiopische Ayelach Worku, respectievelijk de nummers twee en drie, zaten er bij en keken er naar.

Dat Jegorova kort daarvoor in 15.03,39 afgetekend als winnares over de finish was gekomen, deed niet meer ter zake. Het kwaad had gezegevierd en dat tastte in Edmonton het rechtsgevoel van velen aan. Een emotie die bovendien werd aangewakkerd door de achtste plaats van de olympisch kampioene Gabriela Szabo, de schone fee die aanvankelijk had verklaard niet tegen een EPO-feeks te willen lopen, maar vervolgens niet de daad bij het woord voegde.

Szabo, die eerder in de week wereldkampioene op de 1.500 meter was geworden, zocht het niet in de nuance om haar frustraties te uiten. ,,Tegen robots ben ik kansloos. Voor mij is Domínguez de echte kampioene.''

Jegorova haalde haar schouders op over die woorden, zoals zij dat ook deed over alle vragen die betrekking hadden op EPO, het middel dat een maand geleden bij een dopingtest in Parijs in haar urine werd aangetroffen. Zij kon echter niet worden gestraft, omdat het dopingreglement van de Internationale Associatie van Atletiek Federaties (IAAF) voorschrijft, dat voor een geldige EPO-test bloed moet worden afgenomen.

Om de confrontatie met het joelende publiek te mijden, liep Jegorova na haar finish linea recta de catacomben het Commonwealth Stadium in. Zij liet als enige wereldkampioene de traditionele ereronde wijselijk achterwege. ,,Sorry, ik vergat het'', verklaarde ze desgevraagd met eens stalen gezicht.

Bij die ene ontwijking bleef het, want Jegorova onttrok zich niet aan de confrontatie met de pers. Het moet gezegd, ze bleef bewonderenswaardig kalm onder de lawine aan vragen over EPO, al gaf ze grotendeels ontwijkende antwoorden. ,,Ik voel mezelf niet schuldig'', was nog het meest krachtige weerwoord, evenals: ,,Je kunt niemand beschuldigen, die niet is veroordeeld.''

Even was er een spoor van emotie bij de moeder van een dochtertje merkbaar, toen ze zei: ,,Een medaille is slechts een stukje metaal. Als je het hebben wilt, kun je het van me krijgen. Zelfs wereldkampioen worden is niet het belangrijkste in mijn leven. Het is geen droom die uitkomt. Een gezonde baby ter wereld brengen, dát is een droom die uitkomt.''

Maar wat Jegorova er niet bij vertelde was, dat de revenuen van haar overwinningen wel belangrijk voor haar zijn. De Russin incasseert voor haar wereldtitel in Edmonton 60.000 Amerikaanse dollars en bovendien ligt ze in het Golden-Leaguecircuit nog steeds op koers voor de bonus van één miljoen dollar voor de winnaar van het overall-klassement. Bedragen die ze in geval van een schorsing zou zijn misgelopen.

Zodra er sprake is van doping treedt ook het mechanisme van de selectieve verontwaardiging in werking. Zoals veel Nederlanders in Frank de Boer en Edgar Davids geen dopingzondaars zien, zo schudden de Russen meewarig het hoofd over de westerse hypocrisie. Verslaggever Nikolai Ivanov van het Russische Atletiekmagazine vertelt dat Jegorova in de Russische pers wordt gepresenteerd als een waardige kampioene, van wie ze geloven dat de contra-expertise van haar dopingtest in Parijs een negatieve uitkomst kende. De Russen menen dat de IAAF om die reden Jegorova hebben moet rehabiliteren.

Ivanov, cynisch: ,,Als Jegorova nu het Canadese staatsburgerschap aanvraagt, zou ze op slag de schoonste atlete ter wereld worden. Waar hebben we het over? Jullie zijn toch niet zo argeloos om aan te nemen, dat alle Amerikaanse en West-Europese atleten schoon zijn?''

Op de vraag of er een grijs circuit voor verboden middelen in Rusland bestaat, antwoordt Ivanov bevestigend. ,,Maar desondanks valt het niet mee om aan middelen te komen, want medicijnen zijn in Rusland schreeuwend duur. In tegenstelling tot de Verenigde Staten en Mexico, waar het bovendien een stuk makkelijker verkrijgbaar is.''

Van enige selectieve verontwaardiging was ook sprake bij Jos Hermens, de manager van Szabo. De man die zich fel verzet tegen de criminalisering en stigmatisering van verdachte atleten, onttrok zich niet aan `veroordeling' van Jegorova. Formeel onthield hij zich van commentaar op de overwinning van de Russin, maar hij liet er geen misverstand over bestaan dat was wat hem betreft Jegorova niet in Edmonton had mogen lopen.

WK ATLETIEK: pagina 14

    • Henk Stouwdam