Jalabert wint ook wielerwedstrijd in San Sebastian

Met een overwinning in de Spaanse klassieker Clasica San Sebastian heeft de Fransman Laurent Jalabert zijn wielerseizoen extra glans gegeven. De tweevoudige ritwinnaar in de Tour de France behaalde zaterdag zijn eerste wereldbekerzege van dit seizoen. De Nederlander Erik Dekker eindigde als negende en bleef leider in het wereldbekerklassement.

De overwinning van Jalabert was verrassend, omdat hij de afgelopen weken veel criteriums heeft gereden om zijn goede prestaties in de Tour te verzilveren. De 33-jarige allrounder voelt zich dit seizoen herboren, nadat hij was uitgekeken bij zijn Spaanse werkgever Once. Bij het Deense CSC geeft manager Bjarne Riis het vertrouwen dat hij ontbeerde.

Jalabert streed in San Sebastian met de Italianen Davide Rebellin, Francesco Casagrande en Wladimir Belli om de zege. Die laatste twee coureurs rijden voor dezelfde werkgever (Fassa Bortolo) en probeerden de concurrenten af te troeven door om de beurt te demarreren. Jalabert counterde elke aanval en won met groot machtsvertoon de eindsprint.

De 33-jarige Jalabert beleefde een slecht voorseizoen door drie gebroken ruggenwervels. Hij had geluk dat zijn sponsor een wildcard kreeg voor de Tour. De Franse wedstrijdleiding gaf blijk van chauvinisme en hoopte dat de nationale wielerheld Jalabert het zieltogende cyclisme een steun in de rug kon geven. Met het winnen van twee dagprijzen, het veroveren van de bolletjestrui en een heroïsche solotocht door de Pyreneeën maakte hij de verwachtingen waar.

Titelhouder Dekker moest in de slotfase van de Clasica San Sebastian terrein prijsgeven. Juist op het moment dat Jalabert een demarrage plaatste, kreeg de Nederlander materiaalpech. Aan de voet van de Jaizkibel, de belangrijkste helling in het parkoers, liep de voorband van de fiets van Dekker leeg.

De kopman van Rabobank kreeg een wiel van zijn ploeggenoot Maarten den Bakker, die in de aanloop naar de Jaizkibel veel werk voor zijn kopman had opgeknapt. Nog voor de top vond Dekker de aansluiting met een tweede groep. In de afdaling sloot hij aan bij het peloton. Op dat moment hadden de vier koplopers al een voorsprong van een minuut. Dekker wist zich verslagen.

,,Als je voor de wedstrijd had gezegd dat ik daar een lekke band kreeg, was ik meteen onder de douche gestapt'', zei Dekker na afloop van de koers. ,,Als ik niet voor de wereldbeker had gestreden, zou ik in de remmen hebben geknepen. Het kon niet op een slechter moment gebeuren.''

Dekker zag zijn voorsprong in het wereldbekerklassement op Rebellin slinken tot 75 punten. ,,Dat wordt een lastig ventje'', zei de Nederlander over de Italiaan. Er staan dit seizoen nog vier klassiekers op het programma die beslissend zijn voor de eindoverwinning: HEW Classic, het kampioenschap van Zürich, Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije. Nog nooit won een Nederlander het prestigieuze wereldbekerklassement.