Italiaanse vissoep

De kooktijd van deze lekkere, frisse soep is kort en het is heel belangrijk dat u de vis, schelp- en schaaldieren niet te lang kookt omdat u ze allemaal mals, sappig en smakelijk wilt houden. Zorg dus dat alle ingrediënten van tevoren klaar liggen. Week de clams en mosselen minstens 15 minuten in gezouten water en spoel ze daarna onder de koude kraan om eventueel zand te verwijderen. U kunt deze handeling een paar keer herhalen als de schelpdieren erg vuil zijn.

Bruschetta is Italiaans gegrild landelijk brood dat eerst met olijfolie besprenkeld en dan met zout en peper bestrooid wordt. Gebruik hiervoor een stevige broodsoort en snijd die in sneden van ongeveer 1 1/2 centimeter dik. Rooster de sneden dan liefst boven houtskool of in een geribbelde grillpan, maar u kunt ze ook onder de grill leggen tot ze goudbruin zijn. Wrijf de sneden in met een gepelde teen knoflook. Besprenkel de sneden dan met extra vergine olijfolie. Precies hoe veel en wat voor merk ligt aan uw eigen smaak, maar gebruik genoeg olie, zodat het brood ervan doordrongen is. Bestrooi de bruschetta tot slot licht met zout en peper.

Giet een laagje olijfolie van 1 centimeter diep in een grote, zware koekenpan. Voeg de knoflook en rode chilipeper toe en roerbak een minuutje op een matig vuur. Giet er het tomatensap bij en laat 2 minuten koken. Voeg de clams en mosselen toe en leg de deksel op de pan. Laat alles een paar minuten op een hoog vuur koken tot de schelpen net open zijn. Voeg de garnalen, inktvis, blokjes vis, visbouillon en peterselie toe. Laat alles op een laag vuur zachtjes koken tot de garnalen, inktvisringen en vis net gaar zijn.

Leg een of twee stukken bruschetta in diepe soepborden en schep er de soep over. Dien op.

    • Kim Maclean