GERD

De Rotterdamse muzikant Gert-Jan Bijl is al meer dan tien jaar actief in de elektronische muziek, als lid van het duo Sensurreal en, onder pseudoniemen, als eenling. Met de techno als startpunt heeft zijn muziek zich steeds meer ontwikkeld tot mooie soundscapes met een vloeiende, funky ritmiek, waarin zijn liefde voor jazz en jazzfunk steeds verder naar voren kwam. Dat sloot mooi aan bij de lounge-rage, waarbij zoiets niet misstaat. High, Wide And Wonderful, het tweede album onder de naam Gerd, valt heel goed als lounge aan de man te brengen en zal als decoratief geluidsbehang tussen de sushi en de tapas niet misstaan. Toch heeft deze muziek hogere aspiraties. Bijl blijkt een meester in het toepassen van meer akoestische en organische klankkleuren. Het warme geluid van de elektronische piano, altijd een overduidelijk symptoom van funky en relexte jaren-zeventig-sfeertjes, krijgt bij hem een uitgekiende dosering temidden van fluit- en contrabasklanken. De ritmes, variërend van voorzichtige funk en dub tot de Braziliaanse kant van latin, blijken steevast net stekelig en percussief genoeg om de aandacht vast te houden, terwijl over de invulling (de zachtjes wiegende dameszang in Clarao De Luna bijvoorbeeld) al even goed is nagedacht. Met zo'n tijdloos mooie plaat is het lounge-fenomeen nog wel even vol te houden, ook nadat de houdbaarheidsdatum van de sushi verstreken is.

Gerd: High, Wide And Wonderful! (Life Enhancing Audio 541416 500618) distr. NEWS

    • Jacob Haagsma