Frisse Schotse salsa met doedelzak

Salsa uit Schotland? En waarom ook niet; een van de beste bands uit de salsa-geschiedenis, Orquesta de la Luz, kwam tenslotte uit Japan.

Het uit Edinburgh afkomstige Salsa Celtica met slechts één echte latino erin, zanger Lena Rocha, en maar één man in kilt, de violist, ontpopte zich in Paradiso als een flexibele en heel frisse band. Dat wil zeggen zonder militaire dressuur, zonder de stereotype salsa-pasjes en gelukkig ook zonder de huilerige bolero's die `echte' salsa-bands standaard inlassen om te demonstreren dat er ook onder de macho-pantsers gevoelige zielen huizen.

Wat Salsa Celtica wel biedt is minstens zo bijzonder. Zo weet het tienkoppige orkest vaak als veel groter te klinken dankzij de arrangementen van leider en trompettist Toby Shippey en de meervoudige inzetbaarheid van enkele blazers.

Zo speelt Fraser Fifield niet alleen alt- en sopraansax, maar ook pennywhistle en doedelzak. Hoe hij er zonder zijn mond in slaagt de zak van zijn doedel vol te houden blijkt pas als hij zich omdraait; onder zijn rechterelleboog hangt een blaasbalg van het type dat dat men vroeger gebruikte om smeulende vuren aan te blazen. Bij de `border pipes' die hij bespeelt schijnt dat, anders dan bij de highland `pibroch' een normale zaak.

Het instrument wordt net als de viool slechts met mate ingezet. Want al gooit Celtica er zo nu en dan een Schots dansje doorheen, de nadruk blijft liggen op mambo's en rumba's en een enkele cumbia uit Columbia. Meer rum dan whisky dus, al suggereerde het aanstekelijke `Whiskey con Ron' het omgekeerde.

Dat er op deze Great Scottish Latin Adventure (titel van cd op het Greentax label) slechts een select publiek afgekomen was had als voordeel dat er naar hartelust kon worden gedanst. Dat zou als de voortekenen niet bedriegen bij volgende optredens wel eens anders kunnen zijn.

Het salsa-publiek staat als nogal eenkennig te boek, maar als het op tijd een zonnebril opzet klinken die Schotten vermoedelijk `zwart' genoeg.

Concert: Salsa Celtica. Gehoord: 10/8 Paradiso, Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen