Fout gebruik van Baycol eist 52 slachtoffers

Onjuist gebruik van Bayer's cholesterolverlagende medicijn Baycol (Lipobay) heeft tot dusver vermoedelijk 52 slachtoffers gemaakt. Dat is vanochtend op een persconferentie van Bayer bekendgemaakt.

De bijeenkomst in Leverkusen stond geheel in het teken van Bayers dramatische besluit – vorige week woensdag – om het lucratieve Baycol van de markt te halen. Alle 52 slachtoffers zouden aan een fatale spierverslapping (`rhabdomyolyse') zijn bezweken. Maar dr. David Ebsworth, hoofd van Bayer's farmaceutische divisie, benadrukte dat er nog geen definitief bewijs is dat de sterfgevallen het gevolg zijn van Baycol-gebruik. De meeste gebruikers van cholesterolverlagende middelen uit de groep `statinen', zoals Baycol, zijn oudere patiënten met hart- en vaatproblemen. Daaronder is de sterfte hoog.

Het optreden van spierverslapping bij het gebruik van statinen (die ook door andere farmaceutische bedrijven worden verkocht) treedt vooral op als de middelen worden gebruikt in combinatie met andere cholesterolverlagende middelen. Het middel gemfibrozil wordt met name genoemd. Toen bij Bayer het gevaar van gelijktijdige toediening van gemfibrozil en `haar' statine (cerivastatine) bekend werd, is daartegen onmiddellijk in de bijsluiter en in brochures aan artsen en apothekers gewaarschuwd. Toch bleek, aldus Ebsworth, dat artsen beide preparaten tegelijk bleven voorschrijven.

Daarnaast werd duidelijk dat een zeer hoge dosis van 0,8 mg Baycol alleen (zonder andere middelen) eveneens gevaarlijk was, zeker bij de aanvang van een therapie. Ook daartegen heeft Bayer gewaarschuwd, maar zonder het gewenste gevolg. Daarna restte er voor het concern geen andere mogelijkheid dan het preparaat van de markt te halen.

Bayers bestuursvoorzitter dr. Manfred Schneider pareerde het verwijt dat Bayer eerst de aandeelhouders en het brede publiek had ingelicht en pas later artsen en apothekers. Het was wettelijk onmogelijk die laatste eerder te informeren, aldus Schneider, want dat had ze in bezit gesteld van ongewenste`voorkennis'.

Schneider noemde het terugtrekken van Baycol/Lipobay een uitzonderlijk ernstige en negatieve gebeurtenis, die Bayer treft in een toch al moeilijke periode. `Het verlies van Baycol zal moeilijk te dragen zijn'.