Duizenden kinderen komen voor `enge' prik

In Moerdijk zijn vandaag alle inwoners onder de 19 jaar ingeënt tegen de meningokokbacterie.

De linkerbovenarm moet bloot, de rechterhand is vrij om moeder vast te houden. Voor de eigenlijke operatie is in het draaiboek een minuut gereserveerd, maar het gaat vaak sneller: zitten, prikje in de bovenarmspier, pleister op de wonde en dan met een ballon naar huis.

In het gemeentehuis van Zevenbergen waren rondom het middaguur zo'n 850 kinderen ingeënt tegen de meningokokbacterie van type C, die hier de afgelopen weken aan twee elfjarige kinderen het leven heeft gekost. Om negen uur vanavond moet een team van honderd GGD-medewerkers zo'n 4.500 kinderen hebben ingeënt in Zevenbergen en Klundert, gemeente Moerdijk. ,,We zouden twee keer zoveel aankunnen'', zegt algemeen directeur Jan Wassenaar van de GGD West-Brabant over de meest massale operatie die zijn organisatie ooit heeft uitgevoerd.

De kandidaten voor een vaccinatie, kinderen van twee maanden tot en met 18 jaar oud, kunnen deze morgen zonder noemenswaardige wachttijden worden geholpen. Vrijwel iedereen is in bezit van de vereiste gele oproepkaart. Soms ontstaat discussie, over de woonplaats van een kind van gescheiden ouders bijvoorbeeld. Het mag toch doorlopen.

Maaik (10) en Britt (9) de Rooij staan al om negen uur te wachten. Ze zijn net terug van vakantie. Op basisschool Boemerang is een jongetje overleden in de groep boven hen. ,,Eng'', is het enige wat Britt kwijt wil over de prik die haar te wachten staat.

Anders dan in Klundert en Zevenbergen gaan de kinderen in Standdaarbuiten vandaag gewoon naar basisschool St. Antonius. De moeders van Elise Pauwels (4) en Steven Vrins (4) hebben hun kroost zojuist naar school gebracht. Pauline Pauwels heeft een tweejarig kindje dat van de meningokok is hersteld zojuist op het schoolplein gezien. ,,Ze zag er goed uit.''

De bacterievariant in Standdaarbuiten wijkt volgens deskundigen af van de variant die in Zevenbergen slachtoffers heeft geëist, maar Pauwels en Vrins nemen het zekere voor het onzekere. ,,We gaan zo dadelijk naar de huisarts'', zegt Vrins. ,,Het vaccin kost honderd gulden en dat krijgen we niet vergoed. Maar dat maakt niet uit als het om je kind gaat.''

Directeur Theo Vermeulen van basisschool St. Antonius heeft zijn leerkrachten vanmorgen gevraagd ,,nog eens extra goed te letten op het nies- en hoestgedrag''. Afgezien van een enkele legitieme ziekmelding zijn alle kinderen netjes komen opdagen. Hij heeft begrip voor de uitleg van de GGD, die heeft vastgesteld dat de in Standdaarbuiten geconstateerde meningokokvariant verschilt van die in Klundert en Zevenbergen — en dat de kans dat een ander kind in Standdaarbuiten ziek wordt dus even groot is als die van een kind elders in Nederland. ,,Je moet ervan uitgaan dat de deskundigen zorgvuldig opereren'', zegt hij. ,,Maar als ik dat aan de ouders uitleg, dan snappen ze dat niet. Of ze willen het niet snappen.''

    • Michiel van Nieuwstadt