Davids eist excuses van FIFA-voorzitter

Edgar Davids spant een kort geding aan tegen voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA. De middenvelder van Juventus eist dat de preses publiekelijk zijn excuses maakt voor uitlatingen die hij 1 augustus in Amsterdam heeft gedaan. Toen stelde Blatter dat er in de dopingzaak rond Davids ,,meer aan de hand'' zou zijn dan alleen een te hoge nandrolonwaarde.

De international is momenteel (voorlopig) geschorst door de Italiaanse bond, omdat er in zijn urine een te hoog percentage nandrolon is aangetroffen. De verdediging van Davids verwacht dat de president van de rechtbank in Amsterdam deze week een datum voor het kort geding vaststelt.

Volgens Davids' advocaat, mr. R. Geerlings, heeft Blatter de gelegenheid gehad zijn woorden nader te verklaren, maar heeft hij daarop tot nu toe niet afdoende gereageerd. Wel kreeg Davids een briefje van de woordvoerder van Blatter, waarin hij liet weten dat de voorzitter zijn spijt betuigde.

Het verdedigingsteam van Davids neemt hiermee geen genoegen. ,,Mensen denken toch al snel dat er meer aan de hand is als de voorzitter van de FIFA zoiets zegt'', aldus Geerlings. ,,Hij heeft die uitlatingen voor de Nederlandse tv gedaan, het zou mooi zijn als hij ook voor de Nederlandse tv zijn verontschuldigingen aanbiedt.''

Overigens wordt namens Davids maandag in Zwitserland officieel een aanklacht ingediend tegen de FIFA. Deze aanklacht is gericht tegen de overname van de voorlopige schorsing van de Italiaanse bond, waardoor Davids bijvoorbeeld niet mag meespelen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland, op 1 september. Geerlings, die zich beroept op het persoonlijkheidsrecht van Davids, hoopt dat deze FIFA-maatregel door een vonnis van de Zwitserse rechter ongedaan wordt gemaakt.

Samen met de Nederlandse voetbalbond spant de verdediging van Davids daarbij nog een andere zaak tegen de FIFA aan, eveneens in Zwitserland. De wereldbond zou met het overnemen van de schorsing ingaan tegen de eigen reglementen.