Beleggers kijken uit naar cijfers UPC en ABN Amro

Een stroom van halfjaarresultaten bereikt beleggers deze week, met UPC morgen en ABN Amro donderdag als de meest opvallende.

Morgen en donderdag worden de topdagen voor het bedrijfsnieuws op de beurs deze week. Wolters Kluwer komt morgen met zijn halfjaarresultaten, net als kabelconcern UPC.

UPC wordt verwacht een iets groter verlies te hebben geleden over het tweede kwartaal, en heeft zijn aandelenkoers al zien zakken tot 1,15 euro vandaag. Donderdag wordt het druk, met halfjaarcijfers van Getronics, Numico en ABN Amro. Met name naar de cijfers van de bank wordt uitgekeken op de financiële markten. De resultaten moeten een indicatie geven of de nieuwe strategie van de bank, die wordt doorgevoerd door topman Groenink, zijn vruchten afwerpt. Op de beurs is de bank al een tijdje de gebeten hond: de koers zakte vanmorgen naar 18,60 euro, de laagste sinds maart 1999.

Op macro-economisch gebied komt een flink deel van de euro-landen met al dan niet definitieve inflatiecijfers voor de maand juli. Vrijdag worden al deze cijfers samengevat in het inflatiecijfer voor de eurozone als geheel. Analisten gaan er van uit dat Eurostat, dat de cijfers presenteert, een dalende inflatie van 3,0 procent naar 2,8 procent calculeert. In alle landen is de inflatie aan een voorzichtig dalende trend bezig, behalve één, en dat is Nederland waar vrijdag bleek dat het cijfer juist licht opliep, van 4,5 procent in juni naar 4,6 procent in juli. In de Verenigde Staten gaan analisten uit van een daling van de inflatie over juli, die donderdag wordt gepubliceerd.

Voor Nederland wordt donderdag de voorlopige economische groei over het tweede kwartaal bekend. In het eerste kwartaal daalde de groei van kwartaal op kwartaal met 0,3 procent, en nóg een daling in het tweede kwartaal zou een technische recessie betekenen. Van jaar op jaar blijft de groei overigens nog redelijk op peil, met 1,6 procent in het eerste kwartaal. Analisten zijn voorzichtig met hun schattingen, door de onzekerheid rond het herstel van de consumentenbestedingen na de val in het eerste kwartaal. De consumptieve uitgaven hebben een majeure invloed op het verloop van de economische groei.