ABN Amro en Wolters Kluwer verzwakken

Twee hoofdfondsen die deze week hun halfjaarcijfers presenteren, Wolters Kluwer en ABN Amro, waren vanochtend aan het begin van de nieuwe handelsweek ook de grootste dalers op een rustige beurs. De tech-sector bleef een nieuwe koersdaling bepaard.

De AEX-index kwam vanmorgen in rustig vaarwater terecht, nadat de koersen eind vorige week waren weggezakt. Een gevreesde nieuwe zwakte van de technologie- en telecomsector, naar aanleiding van een lager slot van de Amerikaanse Nasdaq-index op vrijdagavond, bleek zich slechts even voor te doen. Na een negatief begin herstelden de koersen zich. De AEX-index stond tegen het middaguur 0,3 procent hoger op 531 punten.

Het waren daarentegen twee solide hoofdfondsen die de klappen kregen. Beide fondsen, ABN Amro en Wolters Kluwer, presenteren deze week hun halfjaarcijfers. Wolters Kluwer moest tegen het middaguur 1,4 procent terug op 28,25 euro, terwijl ABN Amro 1,7 procent daalde tot 18,57 euro — de laagste koers sinds maart 1999. De bank bevestigde dat `een paar honderd' cliënten de bank hebben verlaten, als onderdeel van de strategie waarin door de bank bij zakelijke cliënten sterker op de inkomsten en het vermogensbeslag wordt gelet.

Het aandeel KPN bereikte vanmorgen tussentijds een diepterecord. Kort na het begin van de handel, toen een groot deel van de 25 AEX-fondsen wegzakte, daalde KPN met 2,1 procent naar 4,60 euro. Tegen het middaguur herstelde het aandeel zich net als de meeste andere fondsen.

Tot de winnaars onder de AEX-fondsen behoorden Versatel, Koninklijke Olie, ASM Lithography, UPC en Aegon.

De Midkap-index zakte vanmorgen met een half procent op 496 punten. Van deze middelgrote fondsen was Vopak voorbeurs met halfjaarcijfers gekomen. Het aandeel daalde 1,8 procent naar 21,60 euro, omdat het tankopslag- en distributiebedrijf zijn winstverwachtingen negatief heeft bijgesteld wegens verslechterde omstandigheden.

Ook in de rest van Europa was het koersverloop op de beurzen wissenvallig. In Londen steeg de FTSE-index met 0,2 procentpunt tot 5.439 punten. Angst voor een winstwaarschuwing van Marconi deed het aandeel met 7 procent instorten. Frankfurt zag de koers van Commerzbank met vier procent stijgen op basis van overnamegeruchten. Dat was niet genoeg om de DAX-index forser op te stuwen dan de 0,3 procent stijging tot 5.450 punten. In Parijs was de CAC-index bijna 1 procent hoger op 4.893 punten, ondanks koersdalingen van het vliegtuigconcern EADS en France Telecom.