Aanhangers Anwar betogen in Maleisië

Enkele honderden mensen zijn gisteren in Maleisië tegengehouden door de politie toen ze de verjaardag wilden vieren van Anwar Ibrahim. De voormalige vice-premier van Maleisië zit ruim drie jaar gevangen in de Sungai Buloh gevangenis, veertig kilometer ten noorden van de hoofdstad Kuala Lumpur. Zijn aanhangers wilden buiten de gevangenis steun bieden aan Anwar, maar samenscholingen van vier of meer personen zijn verboden in Maleisië.

Vanuit de gevangenis riep Anwar zijn volgelingen op de ,,strijd door te laten gaan en verder te laten escaleren'' om politieke hervormingen af te dwingen. Anwar werd afgelopen vrijdag 54 en vierde voor de derde keer zijn verjaardag in de cel. Hij werd in 1998 ontslagen als vice-premier en daarna op beschuldiging van corruptie en sodomie tot vijftien jaar veroordeeld. Anwar meent dat de aanklachten tegen hem vals zijn. De Verenigde Staten beschouwen hem om die reden als een politieke gevangene. Minister-president Mahathir Mohamad vreesde volgens Anwar dat zijn protégé en gedoodverfde opvolger de corruptie van zijn regering zou openbaren.

Sinds de gevangenneming van Anwar zijn er in Maleisië verkiezingen geweest die de almacht van Mahathirs partij, UMNO, hebben gebroken. Vooral onder etnische Maleiers is de steun afgebrokkeld en heeft de fundamentalistische oppositiepartij PAS aan kracht gewonnen. Vorige week werden tien leden van de PAS gearresteerd op verdenking van bomaanslagen.

Voor de arrestatie werd gebruik gemaakt van de Binnenlandse Veiligheidswet, de ISA. Dit is een uit de koloniale tijd stammende wet, oorspronkelijk bedoeld om communistische strijders zonder aanklacht of proces voor onbepaalde tijd vast te zetten. De regering van Mahathir grijpt steeds vaker terug op de ISA om politieke tegenstanders op te pakken.