3VO: bij scholen niet harder dan 30 km per uur

Verkeersorganisatie 3VO wil dat de maximumsnelheid rondom scholen en kinderspeelplaatsen wordt beperkt tot 30 kilometer per uur. Volgens 3VO is ,,het belang van doorstroming van het verkeer minder groot dan dat van de veiligheid van kinderen''.

Dit adviseert de verkeersorganisatie bij de start van de jaarlijkse campagne `De scholen zijn weer begonnen', die vandaag begonnen is. Voorzitter J. van der Doef van 3VO zegt dat een dergelijke verlaging van de maximumsnelheid de kans op ongelukken voor kinderen met zeker 30 procent kan terugdringen.

Van de kinderen die bij een verkeersongeval gewond raken of overlijden, is 38 procent op weg van of naar school, zo blijkt uit cijfers over 2000. Vorig jaar overleden 58 kinderen tot 14 jaar door een verkeersongeval en raakten 2.500 kinderen gewond. Het aantal dode kinderen is licht gedaald ten opzichte van 1999, maar volgens 3VO is dat volstrekt onvoldoende.

3VO heeft een analyse gemaakt van de tijd waarop en de plaats waar kinderen betrokken waren bij ongevallen. Verreweg de meeste ongelukken (91 procent) gebeuren binnen de bebouwde kom. Van die ongelukken heeft 93 procent plaats op wegen waar 50 kilometer per uur mag worden gereden.

Volgens berekeningen van de verkeersorganisatie hebben kinderen op wegen waar 50 kilometer per uur mag worden gereden drie keer zo veel kans op een ongeluk als op een weg waar de snelheid is beperkt tot 30 kilometer per uur.

Van der Doef: ,,Kinderen vertonen vaak onvoorspelbaar gedrag in het verkeer. Op wegen waar 50 kilometer per uur mag worden gereden, kunnen automobilisten daar vaak niet voldoende op anticiperen.''

Ook eenrichtingsverkeer is voor kinderen extra onveilig, zegt 3VO. Op deze wegen zou de kans op ongevallen met kinderen 2,5 keer zo groot zijn als op tweerichtingswegen. Kinderen die onverwacht vanachter een obstakel oversteken, zijn in 31 procent de oorzaak van een ongeval.

3VO vermoedt dat ouders en schoolbesturen vaak te afwachtend zijn in het aankaarten van onveilige situaties rondom scholen. ,,Ze wachten vaak de maatregelen af van de gemeentes en vergeten daardoor dat ze dat zelf moeten aankaarten'', aldus voorzitter Van der Doef.