Zomerlust

Snijd de tonijnfilet tegen de draad in en dus dwars op de witte streepjes in flinke dobbelstenen. Maak nu de marinade: roer sojasaus, honing, mosterd en citroensap door elkaar. Laat de tonijnstukjes minstens een uur in deze marinade liggen. Rijg de tonijn aan platte metalen spiezen. Grill de tonijn kort op een hete grillpan of op de barbecue. De tonijn moet van binnen nog rose van kleur zijn. Eet bij dit gerecht warmgemaakte bonen met kerstomaatjes. Doe de bonen in een vergiet en spoel ze af. Laat ze uitlekken. Snijd de kerstomaatjes doormidden. Bak of grill ze op de bolle kant. Verwarm langzaam de bonen met de takjes rozemarijn. Roer bonen en kerstomaatjes door elkaar. Breng deze groente op smaak met zout en peper.

Nog 4 suggesties voor bijgerechten: 1. bulghur met verschillende groenten – stukjes tomaat, rauwe courgetteblokjes, veel verse fijngehakte kruiden en citroensap en olijfolie – zijn doorgeroerd. 2. gekookte gele rijst of gekookte pasta met tomatensla. 3. in olijfolie in een wok gebakken wilde spinazie met een beetje knoflook. 4. een salade van fijngesneden Chinese kool en geraspte komkommer met een vinaigrette van olie, azijn, zout en peper en een beetje pittige wasabi (Japanse mierikswortel).

    • Anne Scheepmaker