Zomerklonen

Ik zie steeds vaker een deskje op televisie.

In Opsporing Verzocht staat Nelleke van der Krogt al seizoenen kittig voor een tweezitsdeskje om Bromsnor te vragen naar het hoe en waarom van een dubbele moord: ,,Waarom werd ze dubbel vermoord? Heeft u een vermoeden, bel dan met uw dichtsbijzijnde politie. In ieder geval niet met mij.''

Elke avond op Nederland 2 wordt achter een nieuwsdeskje door verschillende presentatoren het late nieuws gebracht. Gijs Wanders hangt nonchalant met zijn elleboog op het deskje. Noraly Beyer staat altijd een beetje onzeker alsof ze er op het laatste moment nog een bierviltje onder heeft gestoken omdat ie zo wiebelde.

Afgelopen woensdag stond Gerard Arninkhof erachter en dat viel niet mee! Het deskje paste niet meer in beeld omdat Gerard met zijn elleboog d'r op, eruit zag als een bootwerker. Het leek wel of-tie net was teruggekeerd van een veertiendaagse zomervakantie en zo door het lint was gegaan dat-ie nog steeds sangria pieste. Hij moest op het laatste moment invallen voor Marga van Praag die was ingestort, omdat ze ook niet meer weet hoe het nu verder moet met het Midden-Oosten. Daar stond Gerard, ongeschoren, met morsige boord en nieuws waar hij niet echt het fijne van wist. Mengokokken? Is dat niet overgeven na flink gezopen te hebben?

Sinds kort heeft Nova een metamorfose ondergaan met – joepie! – het deskje. Daarachter staan Rob (sinds het deskje wil ik hem Robbie noemen) en Margriet (blijft de Libelle). Rechts met de rug naar het deskje toe zit een gast te wachten op wat komen gaat. Oké, het gaat om de inhoud en Nova had goede onderwerpen: Nederlanders mollen Lloret de Mar; het jaarrapport van de Amsterdamse politie en het hoe en waarom van klonen.

Ach, in televisieland is klonen niet meer dan normaal. Programma's die letterlijk worden gekopieerd. En presentatoren die allemaal op elkaar lijken met dank aan superkloon nummer 1 Leco van Zadelhoff. In de toekomst is het Abolutely Patty's, zitten we opgescheept met tientallen kindkutjes die luisteren naar de naam Georgina, hebben de Ben Cramers een nieuwe hit met Hij was maar een kloon en lopen 24 Willibrordici te zoeken naar nieuws.

Afgelopen week konden we in een herhaling weer kijken naar het interview dat hij had met een geschrokken Ferdi E. in een parkeergarage. ,,Ik heb 20 jaar gehad met tbs'', herhaalde hij meerdere malen toen hij Willibrord zag. En: ,,U bent een gekke man.''

Willibrord F. verloor zijn geduld: ,,Ben ik een gekke man? U hebt wel een vent vermoord.'' En dat allemaal in een parkeergarage van de Albert Heijn.

Wie ik graag gekloond zou willen zien is Adriaan van Dis. Kan hij zichzelf als gast ontvangen in Zomergasten.

,,Ik heb niets met televisie Adriaan.''

,,Ik ook niet, Adriaan.''

Inmiddels heeft-ie z'n draai gevonden in Zomergasten, maar nog steeds kan hij zo ijdeltuiterig geschokt reageren op fragmenten.

Presenteren is vooral een kwestie van gunnen. Hij vraagt een zomergast niet naar een waarom als het fragment hem niet bekoort, maar distantieert zich ervan met een tuttige, oninteressante opmerking. Met sport moet je bij hem niet aankomen (volgende week zijn de zomergasten Barend en Van Dorp). Hij krijgt juist tranen in zijn ogen van een ander operafragment. Oh nee, met Tommy Cooper heeft hij niets. Hondjes likken vindt-ie vies en de travestie van Maarten 't Hart doet-ie af als ,,een klein pieletje in een panty.''

Zomergaste Mensje van Keulen gaf het juiste antwoord: ,,Waarom gebruik je een verkleinwoordje?''

Van Dis zit, schenkt de wijn en noemt de prijs die betaald moest worden voor het fragment.

    • Paul de Leeuw