Wereldbank en IMF verkorten vergadering

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben aangekondigd dat ze hun jaarvergadering in Washington volgende maand terugbrengen tot twee dagen in een poging om protesten van de anti-globaliseringsbeweging te beperken. De vergadering duurt gewoonlijk twee weken. Op de agenda staat ook een overleg met vertegenwoordigers van de G7, de groep van zeven geïndustrialiseerde landen. Tijdens de top, die zal plaatsvinden op 29 en 30 september, worden zo'n 50.000 demonstranten verwacht.

In april vorig jaar leidde de jaarvergadering van de twee financiële instellingen tot massale protesten, waarbij ruim 600 betogers werden gearresteerd. De Wereldbank zei dat het besluit was genomen na overleg met de Amerikaanse regering. Volgens een verklaring wil de bank garanderen dat er ,,zo min mogelijk wanorde'' ontstaat voor de inwoners van Washington. In twee dagen kunnen alle agendapunten aan bod komen, aldus de Wereldbank.

Demonstraties in de Italiaanse stad Genua vorige maand, tijdens een top van de G8, liepen uit op massale rellen en kostte een betoger het leven. De politie van Washington heeft aangekondigd dat ,,duizenden'' agenten uit New York en andere naburige staten worden overgehaald voor de jaarvergadering in september. Eerder dit jaar werd al bekend dat de vergadering niet langer dan een week zou duren. Ook de locatie waar de instellingen altijd bijeenkwamen is gewijzigd. De Wereldbank annuleerde tevens een seminar in Barcelona uit angst voor demonstraties. Die bijeenkomst werd online gehouden.