VS noemen sluiting van Orient House `politieke escalatie'

De Palestijnse autoriteiten hebben gisteren woedend gereageerd op de Israëlische bezetting van het Orient House in Oost-Jeruzalem als vergelding voor de Palestijnse zelfmoordaanslag van donderdag. Volgens de Palestijnse leider Yasser Arafat betekenen de sluiting van het Orient House en andere kantoren van de Palestijnse Autoriteit, en de Israëlische vergeldingsaanval op het Palestijnse politiebureau in Ramallah ,,een gevaarlijke escalatie'' van het geweld. Arafat sprak over een ,opzettelijke provocatie die gericht is tegen het Palestijnse volk''. De vastbeslotenheid van de Palestijnen zal alleen maar groter worden, zei hij.

Ook de Verenigde Staten hebben gisteren de Israëlische vergeldingsmaatregelen tegen de bomaanslag in een pizzeria in West-Jeruzalem, waarbij de dader en vijftien Israëliërs om het leven kwamen, veroordeeld. In een verklaring zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de maatregelen een ,,politieke escalatie'' vormen en dat daarmee het vertrouwen in een politieke regeling van het conflict wordt ondermijnd. ,,Orient House symboliseert al langere tijd het belang van de politieke dialoog en het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Het is van levensbelang dat beide partijen trouw blijven aan deze principes en acties uit de weg gaan die het geloof ondermijnen in een regeling door middel van onderhandelingen', aldus de verklaring.

Israël noemde de sluiting van het Orient House, het hoofdkwartier van de PLO in OOst-Jeruzalem, gisteren een actie waarmee gepoogd is slachtoffers onder de burgerbevolking te vermijden. Maar het gebouw heeft een grote symbolische betekenis voor de Palestijnen en hun strijd tegen de Israëlische controle over Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Aanvankelijk wapperde gisteren de Israëlische vlag boven het gebouw, maar die werd later weggehaald.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren een negatief reisadvies uitgegeven voor Israël, met uitzondering van de toeristenplaats Eilat in het zuiden van het land. Het ministerie wijst op het risici betrokken te raken bij aanslagen.