VN-overleg antiracisme loopt vast

Deelnemers aan een antiracisme-conferentie van de Verenigde Naties die over drie weken in Zuid-Afrika begint, zijn het niet eens geworden over een ontwerpverklaring. Het voorbereidend overleg, dat twee weken heeft geduurd, liep rond middernacht vast op twee kwesties. Arabische landen willen dat in de ontwerptekst een verwijzing naar ,,de moeilijke situatie van het Palestijnse volk'' wordt opgenomen. Afrikaanse landen eisen een verontschuldiging en eventuele herstelbetalingen voor slavernij. De Verenigde Staten en Israël zien mogelijk af van deelname aan de conferentie, die op 31 augustus begint in Durban, Zuid-Afrika.

De VN-conferentie tegen racisme is georganiseerd om een internationale strategie te formuleren voor de bestrijding van racisme, rassenhaat en xenofobie. De VN-commissaris voor de mensenrechten, Mary Robinson, die als belangrijkste bemiddelaar optrad, zei dat de dreiging van een boycot van de VS afgewend leek. Maar volgens een woordvoerder van de Amerikaanse regering moet een definitieve beslissing nog worden genomen. Ook de Afrikaanse eis kan een boycot van de VS tot gevolg hebben.

Veel Westerse landen vinden dat het conflict in het Midden-Oosten niet thuishoort op de agenda van een top tegen racisme. Nederland sluit zich bij dit standpunt aan. Verwacht wordt dat de onderhandelingen informeel voortgaan.

schuld en boete pagina 5