Taiwan executeert voormalige helden

In Taiwan zijn gisteren twee mannen geëxecuteerd die in 1982 als helden werden ontvangen nadat ze een vliegtuig hadden gekaapt en daarmee het communistische China waren ontvlucht. Het tweetal, Zhuo Changren en Jiang Hongjun, hadden de doodstraf gekregen wegens de ontvoering van en de moord op een Taiwanese jongen in 1991. Zhuo en Jiang landden indertijd met het gekaapte vliegtuig in Zuit-Korea en kregen vervolgens politiek asiel in Taiwan, alsmede een grote som geld om een nieuw leven te beginnen. Maar hun investeringen mislukten en volgens de aanklacht zouden ze in 1991 de zoon van een onderdirecteur van een ziekenhuis hebben ontvoerd. Zhuo bleef zijn onschuld volhouden. Zijn laatste woorden waren `Lang leve de Republiek China', de officiële naam van Taiwan.