Pharming vraagt om uitstel van betaling

Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Den Haag. De raad van commissarissen heeft financieel directeur I. Cooijmans tijdelijk geschorst, en de raad is zelf opgestapt.

Een woordvoerder van Pharming noemt de gang van zaken ,,erg zuur''. De financiële positie van het bedrijf is in korte tijd dramatisch verslechterd. Het verlieslijdende Pharming kondigde ruim een week geleden aan dat het 30 miljoen euro (66 miljoen gulden) nodig heeft om de ontwikkeling van medicijnen verder te financieren. Met hulp van Fortis Bank werd een lening van 15 miljoen euro binnengehaald van een niet nader genoemde partij. Om de resterende 15 miljoen euro binnen te halen maakte algemeen directeur G. Hersbach een rondje door de Verenigde Staten. Er diende zich een potentiële koper aan die Pharming wilde overnemen, aldus de woordvoerder. Maar de raad van commissarissen vond het aanbod ,,volstrekt onvoldoende''. De deal ketste af.

Daarop kondigde het Amerikaanse biotech-bedrijf Genzyme Corp. woensdag de overname aan van Novazyme Pharmaceuticals, een bedrijf dat onder andere een medicijn tegen de dodelijke spierziekte van Pompe ontwikkelt. Pharming werkt ook aan dat medicijn, en doet dat in samenwerking met Genzyme. Of het Amerikaanse bedrijf daarmee zijn interesse in Pharming verliest is niet duidelijk.

Tot overmaat van ramp trok de anonieme geldschieter woensdag de lening van 15 miljoen euro weer in. Pharming zag zich gisteren genoodzaakt om uitstel van betaling aan te vragen, als tijdelijke bescherming tegen schuldeisers.

,,Ons geld is op'', zegt de woordvoerder. ,,En alleen al het personeel, de apparatuur en de telefoonrekening kost ons enkele miljoenen euro's per maand.'' Bij het bedrijf werken ruim 200 mensen.

Maandag zal de rechter besluiten of Pharming's verzoek wordt gehonoreerd. Is dat het geval, dan zal een bewindsvoerder zich samen met de algemeen directeur over de toekomst van het bedrijf gaan buigen. De vraag is of Pharming dan een herstart wordt gegund, of dat het bedrijf zijn faillisement moet aanvragen.