Nederlandse inflatie stijgt tegen trend in

Tegen de trend in de eurozone in is de Nederlandse inflatie in juli weer opgelopen. In de afgelopen maand waren de consumentenprijzen 4,6 procent hoger dan in juli vorig jaar. In juni was dat nog 4,5 procent.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren gemeld. Analisten hadden juist gerekend op een dalende inflatie tot 4,3 procent, maar hoger dan verwachte energieprijzen en huren hadden een extra opdrijvend effect op de prijsindex.

De grote twee landen van de eurozone, Duitsland en Italië hebben hun inflatie in juli verder zien dalen. In Duitsland ging het cijfer omlaag van 3,1 procent naar 2,6 procent in juli, in Italië werd een daling gerapporteerd van 3,0 procent naar 2,9 procent. Ook in Frankrijk wordt een daling verwacht. De drie maken samen ruim tachtig procent uit van de gehele eurozone. Op basis van de inflatiedaling, en een door de Europese Centrale Bank (ECB) verwachte vertraging van de economische groei tot rond 2 procent, wordt er op de financiële markten nu steeds meer van uit gegaan dat de ECB zijn rente op 30 augustus zal verlagen.

Van de kleinere landen zag Ierland zijn inflatie in juli dalen van 5,3 procent naar 4,8 procent. Nederland op Ierland na de hoogste inflatie van het eurogebied.

De toename van de inflatie in Nederland is volgens het CBS toe te schrijven aan een hogere huurstijging (2,7 procent), de sterke prijsstijging van aardappelen, hogere energierekeningen en duurdere zuivelproducten. Ook is de inflatie iets verder opgedreven doordat de prijzen in de uitverkoop dit jaar hoger lager dan vorig jaar. Zo werd kleding wel goedkoper, maar niet in het zelfde tempo als tijdens de uitverkoop van vorig jaar. Wonen werd ook indirect duurder. Afgezien van stijgende huren, moest ook meer worden betaald voor gas en elektriciteit.

De meeste analisten van banken en effectenhuizen gaan er wel vanuit dat de inflatie in Nederland in augustus verder daalt. Pas vanaf komende januari, als het prijsopdrijvende effect van de btw-verhoging van 17,5 procent naar 19 procent van dit jaar uit de jaar-op-jaarvergelijking wegvalt, kan de inflatie substantieel lager uitvallen.

Het CBS presenteerde ook de inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde maatstaf. Volgens die methodiek liep de inflatie in Nederland ook op, van 5,0 procent in juni naar 5,2 procent in juli.