Mooi excuus

Halverwege de elfde editie van de Scheveningse Bridgeweek kan al gesproken worden van een doorslaand succes, want honderden spelers uit het hele land vinden deze dagen hun weg naar het festival. Dat, ondanks het wegvallen van een aantal belangrijke sponsors, waardoor organisator Hans Metslaar genoodzaakt was het prijzengeld enigszins te reduceren. Wat helpt zijn de allerbelabberdste weersomstandigheden en dat betekent voor de ware bridgeliefhebber een mooi excuus om zijn vakantie al kaartend door te brengen. De Week gaat vooraf aan het competitieseizoen en vormt daarom een prima try-out voor nieuwe partnerships. Martine Verbeek, die na haar in 2000 veroverde wereldtitel, afscheid had genomen van Femke Hoogweg, oefent hier met haar nieuwe partner Marjo Chorus, eindredacteur van het bondsorgaan. Door de vrouwenparen winnend te besluiten was het eerste optreden meteen succesvol, hoewel op onderstaand spel het duo zichzelf nog even tegenkwam:

W/-

♠ 9 2

♡ A 5

♦ A B 9 6 4 2

♣ B 4 2

♠ A B

♠ H 8 7 6 4

♡ V B 10 9 8 6 4

♡ 7 3

♦ 8 3

♦ H 7 5

♣ 10 8

♣V 9 7

♠ V 10 5 3

♡ H 2

♦ V 10

♣ A H 6 5 3

West

Noord

Oost

Zuid

Koning

Verbeek

Agterof

Chorus

3♡

pas

pas

?

Nadat west had geopend met 3♡ stond zuid, Marjo Chorus, voor een dilemma: pas, 4♣, doublet, 3SA of... Chorus koos voor het onorthodoxe 3♠, want zij wilde het contract per se in haar hand hebben gezien de positie van ♡H. Martine Verbeek had de zaak kunnen redden door 3SA te bieden, want dat zit er gewoon in. Zij verkoos echter te passen en dat deed oost, Kay Agterof die een dag eerder met Jan Jansma de mixed had gewonnen, natuurlijk ook. Een gans aan een touwtje laat je immers lekker bungelen. Het eindcontract ging twee down.

In Mangaratiba, Brazilië zal het weer nooit een excuus zijn om wel of niet te bridgen. Toch is deze zonovergoten badplaats met witte stranden in de buurt van Rio de Janeiro het paradijslijk plekje waar op dit moment het wereldkampioenschap voor junioren wordt gespeeld. Nederland, een van de favorieten voor de eindzege, staat na acht van de zestien wedstrijden uit de voorronden op een ietwat tegenvallende vijfde plaats.

Er is dus werk aan de winkel, want om voor plaatsing voor de halve finale in aanmerking te komen, moet de voorronden minstens als vierde worden besloten. Met Sjoert Brink en Bas Drijver, die in Polen onlangs zilver wonnen op het WK jeugdparen, heeft Nederland een ijzersterk paar in de gelederen. De twee kunnen als het moet oorlog maken aan tafel, zo ervoer ook het team uit Chinese Taipeh in Mangarabita:

N/OW

♠ H 10 6 3

♡ 5

♦ A V B 10 9 7 2

♣ 10

♠ A V

♠ B 8 7 5 2

♡ A H 8 7 2

♡ V 10 6

♦ H

♦ 6 4

♣ A 9 8 7 5

♣ 6 3 2

♠ 9 4

♡ B 9 4 3

♦ 8 5 3

♣ H V B 4

West

Noord

Oost

Zuid

Drijver

Brink

1♦

pas

1♡

pas

1♠

pas

1SA

dbl

2♦

pas

pas

dbl

3♦

pas

pas

dbl

pas

pas

rdbl

pas

pas

pas

Door het 1♡ bod van zuid was west in eerste instantie in verlegenheid gebracht. Naderhand kon de westspeler zich niet meer inhouden en maakte hij de indruk de zaken naar zijn hand te kunnen zetten. Een normaal mens is tevreden wanneer hij als zuid in het gegeven biedverloop in 3♦ wordt gedoubleerd. Sjoert Brink evenwel, deed met redoublet nog even een extra duit in het zakje. Wellicht was zijn actie ingegeven door de hoop dat de tegenpartij zou gaan vluchten naar klaveren, de ongeboden kleur. Drijver maakte tien slagen: 840 punten.

    • Jan van Cleeff