Macedonische premier blijft bij akkoord

De Macedonische premier, Ljubco Georgievski, heeft gisteren gezegd dat hij ondanks het aanhoudende geweld in zijn land achter het vredesakkoord blijft staan dat maandag ondertekend moet worden.

Het Macedonische vredesakkoord kwam gisteren zwaar onder druk te staan na een incident dat aan zeven Macedonische soldaten het leven kostte. Hun vrachtwagen reed ongeveer tien kilometer ten noorden van Skopje op drie landmijnen die tegelijkertijd tot ontploffing kwamen. Zeker negen soldaten raakten daarbij gewond. Het was het tweede bloedige incident afgelopen week, en een escalatie van geweld voordat maandag het vredesakkoord van Ohrid bekrachtigd moet worden. Volgens het Macedonische ministerie van Defensie waren de mijnen op de weg gelegd door het Albanese rebellenleger UÇK. Woensdag sneuvelden tien Macedonische soldaten toen ze in een hinderlaag van Albanese rebellen liepen, de bloedigste aanval sinds het uitbreken van het etnische geweld zes maanden geleden.

In een eerste reactie op de aanslag gisteren noemde Georgievski het vredesakkoord ,,een schandelijke overeenkomst'' die tot stand was gekomen ,,onder druk van Albanese terroristische paramilitairen''. Ook zei hij zeker te weten dat de Macedonische strijdkrachten de Albanese rebellen kunnen verslaan: ,,Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat Macedonië de kracht heeft om het gevecht voor de eigen verdediging te winnen met volledige eenheid en als we eerdere vergissingen vermijden.''

Aanvankelijk werd aangenomen dat hij zich hiermee van de overeenkomst wilde distantiëren, maar zijn woordvoerder sprak dit enkele uren later tegen. Volgens hem is de premier nog steeds van plan het akkoord te ondertekenen. Georgievski is ,,bereid (...) om maandag zijn handtekening onder de overeenkomst te zetten zodat de internationale gemeenschap duidelijk ziet wie een voorstander is van vrede in Macedonië en wie oorlog wil'', aldus de woordvoerder.

Waarnemers vrezen echter voor het Macedonische vredesakkoord, dat steeds zwaarder onder druk komt te staan. De Amerikaanse bemiddelaar in de Macedonische crisis, James Pardew, noemde de dood van de Macedonische soldaten gisteren ,,een terugslag voor het vredesakkoord''. Pardew toonde zich bezorgd maar zei dat het ,,essentieel [is] dat de overeenkomst maandag wordt getekend''. ,,Vanochtend was ik optimischer dan ik nu ben door wat vandaag gebeurd is'', zei Pardew, die in Sofia was voor overleg met de regering van Bulgarije, in een reactie. In de hoofdstad Skopje betoogden gisteravond enkele honderden Macedoniërs tegen het Albanese geweld. Ook gooiden zij een aantal winkelruiten in.