Jacht op belegger Deutsche Telekom

Duitsland breekt zich het hoofd over de vraag wie de mysterieuze belegger is die Deutsche Telekom de afgelopen week in een koersval stortte. Sleutelgetuige in deze financiële variant van het populaire detectivespel Cluedo is Deutsche Bank.

Afgelopen dinsdag verkocht de bank – in opdracht van de mysterieuze belegger – 44 miljoen aandelen van Deutsche Telekom. Een paar dagen daarvoor had de bank klanten juist geadviseerd om Telekomaandelen te kopen. Deze ogenschijnlijke tegenstrijdigheid bracht beleggers in verwarring. De beurskoers van het telecombedrijf verloor in drie dagen meer dan 16 procent van zijn beurswaarde.

Wie een koopadvies geeft en even later zelf verkoopt, heeft de schijn tegen zich. Deutsche Bank zegt nadrukkelijk dat het in opdracht heeft gehandeld, de identiteit van de opdrachtgever wil het echter niet prijsgeven. Politici en media hebben de handelswijze van de bank scherp veroordeeld. De Duitse beurswaakhond maakte gisteren bekend een onderzoek in te stellen naar de transactie. Deutsche Telekom overweegt juridische stappen.

De timing van de verkoop is om nog een reden verdacht. Binnenkort eindigt voor een aantal grote aandeelhouders een tijdelijk verkoopverbod. Daardoor zullen vanaf 1 september ongeveer 200 miljoen Telekomaandelen beschikbaar zijn. De aandelenprijs zal dan zeker zakken.Deutsche Telekom wil de op handen zijnde massale verkoop in goede banen leiden door afspraken te maken met grote beleggers. Deutsche Bank zou als grootste bank van Duitsland een belangrijke rol spelen bij de regie. Maar de twee zijn gebrouilleerd.

Wie is de mysterieuze belegger? Hutchison Whampoa, vermoeden Duitse analisten. De Hong-Kong-Chinezen kregen in mei – als aandeelhouders van het Amerikaanse Voicestream – aandelen van Deutsche Telekom, omdat de Duitsers het Amerikaanse bedrijf overnamen. Voor deze aandelen gold het eerder genoemde verkoopverbod. Analisten vermoeden dat Hutchison in mei daarnaast ook Telekomaandelen op de markt heeft ingekocht. Dit aandelenpakket zou afgelopen dinsdag zijn gedumpt.