Frigoni hekelt instelling van volleybalsters

Bondscoach Angel Frigoni heeft gisteren de instelling van de Nederlandse volleybalsters gehekeld. ,,Ze moeten niet meer zeggen dat ze proberen hun mentaliteit te veranderen. Ze moeten het werkelijk doen'', stelde de Italiaan in de aanloop naar het WK-kwalificatietoernooi volgende week in Den Bosch.

Frigoni schrok al bij zijn eerste kennismaking – tijdens het EK-kwalificatietoernooi in Frankrijk – van de instelling van de nederlandse ploeg. Hij acht verandering noodzakelijk om weer aansluiting te vinden bij de eerste acht landen van de wereld. ,,Als we zo doorgaan, zakken we alleen maar verder af. Het roer moet om. We hebben nu een losersmentaliteit, daar moeten we vanaf'', zei Frigoni.

De Italiaan vindt dat het de speelsters van de Nederlandse ploeg veel te makkelijk wordt gemaakt. Er wordt te veel geluisterd naar de wensen van de internationals. ,,Iedereen is te aardig voor de speelsters. Het is geen uitdaging in het team te spelen. Er is geen vuur. Pas in de aanloop naar een wedstrijd worden de mouwen opgestropt, maar ze moeten in elke training en wedstrijd vechten. In Italië heb ik ook wel met dit probleem te maken gehad, maar hier is het erger. Er is ook geen land in de wereld waar het je zo gemakkelijk wordt gemaakt als in Nederland.''

Ondanks zijn sombere bespiegelingen gelooft Frigoni dat hij de mentaliteit binnen de ploeg kan veranderen. Het liefst zou hij de zaken direct anders willen aanpakken, maar er staat dit seizoen te veel op het spel. Eerst moest Nederland zich kwalificeren voor de Europese titelstrijd, dat na een moeizame start toch nog lukte, volgende week volgt het WK-kwalificatietoernooi en in september het EK.

Frigoni: ,,Ik kan nu niet te veel ingrijpen. Maar volgend jaar wil ik een streng programma opstellen volgens mijn condities. Wie zich daar niet in kan vinden, hoort niet in het nationale team thuis. Ik wil met de ploeg naar de Spelen in Athene, maar op deze manier lukt dat niet. Ik heb mijn hoop gevestigd op jonge speelsters, maar helaas zijn die nu nog niet rijp voor de ploeg.''

Frigoni bespeurde tijdens de trainingen al enige verandering bij zijn vrouwen. Na de oefenserie dit weekeinde tegen zijn oude ploeg Italië moet duidelijk worden hoe ver de huidige selectie werkelijk is. Een week later moet Nederland zich ten koste van Frankrijk, Turkije en Azerbeidzjan zien te kwalificeren voor de wereldtitelstrijd in 2002 in Duitsland. ,,Voor de ervaring is het van groot belang dat we het WK halen'', stelde Frigoni. ,,Met de juiste instelling moeten we ons kunnen plaatsen.''