Dressuurruiters tweede op zeer voorspelbaar EK

Duitsland eerste, Nederland tweede en Denemarken derde. Bij elke bookmaker had je op die uitslag van het Europees kampioenschap voor dressuurruiters minder uitgekeerd gekregen dan je had ingezet.

Dressuur is zo voorspelbaar dat een waarzegger op een internationaal kampioenschap het zout in de pap niet zou verdienen. De paarden die in de top van de klassementen lopen hebben een graad van africhting die het eenvoudigweg voorkomt dat ze peilloos diep wegzakken op de ene wedstrijd en hemelhoog opstijgen op de volgende. Een dergelijke opbouw vergt vele jaren. Maar een paard dat eenmaal aan de top staat kan een paar jaar op dat hoge niveau blijven.

Daar ligt dan ook de basis van de voorspelbaarheid, waarbij alleen af en toe een enkel paard de jury kan verrassen, zoals op dit EK Farbenfroh dat in positieve zin deed. Dit paard, dat nu met de Duitse Nadine Capellmann aan de leiding gaat, schrok tot voor kort nog van alles. Een intensief programma, waarbij ook hulp werd verkregen van de bereden politie van Aken, zorgde er voor dat de vos in Verden bijna onverstoorbaar zijn werk heeft gedaan. Toch kan hij in de volgende wedstrijd weer helemaal doordraaien en dan is de voorsprong van ruim 50 punten op de nummer twee, Ulla Salzgeber, weg.

De punten van de beste drie ruiters tellen; het vierde en slechtste resultaat wordt weggestreept. Dat lot overkwam de voormalige koninginnen van de dressuurbaan Isabell Werth en Anky van Grunsven. Maar beiden gingen daar niet onder gebukt. ,,Wij zijn blij dat we er zijn en dat we niet voor niets mee zijn gegaan'', klonk het eenstemmig. En beiden waren blij met de teammedailles, waaraan ze deze keer geen bijdrage hadden geleverd.

Voor Van Grunsven was de zilveren teammedaille op dit Europees kampioenschap — de vierde op rij — de beloning voor het sterke collectief van de Nederlandse equipe. ,,We zijn sterk want we hebben drie combinaties bij de eerste zeven in het klassement lopen'', stelde zij. Maar Van Grunsven was ook zo eerlijk om te erkennen dat de echte uitschieter in de Nederlandse equipe op dit moment ontbreekt. Wel denkt zij dat die toekomstige uitschieter bij haar op stal staat.

Van Grunsven: ,,Gestion Joker is in opbouw nadat hij hersteld is van een blessure. De hengst Krack C is jong en moet nog het nodige leren, TCN Partout is geopereerd aan de kruisbanden en Gestion Idool, waarmee ik hier ben, is eigenlijk derde keus. Toch best mooi dat ik me met mijn derde keus in de equipe heb kunnen rijden'', schaterde de Erpse amazone. Van Grunsven gaf toe dat ze niet gelukkig was met de proef die zij de jury voortoverde. ,,Hij pakte niet aan en dan kun je schoppen wat je wil, maar dan doet hij het gewoon niet. Hij is een beetje dom.''

Naast het Europees kampioenschap wordt er in Verden ook een wereldkampioenschap verreden voor dressuurpaarden van vijf en zes jaar oud. Dit zijn de pas ontdekte talenten, die nog volop in africhting zijn en die mogelijk een glanzende toekomst wacht. Maar dan moeten ze op termijn wel sterk genoeg blijken om de zware arbeid aan te kunnen die een dressuurpaard moet verrichten om de ruiter naar de overwinning te dragen.

Adrie Jespers is zo'n talentscout van paarden en hij heeft alle jonge paarden één voor één gezien en op waarde geschat. In zijn ogen worden de paarden niet overvraagd en heeft de jury juist een open oog gekregen voor paarden die voor hun leeftijd te ver zijn afgericht. ,,Een mooi onderdeel om dat te testen is het zogenoemde `hals laten strekken'. Als ze dan de hand niet volgen, met hun neus echt naar de grond gaan, is er te veel geforceerd en dat werd gelukkig door de jury afgestraft'', vertelde Jespers.

In de ogen van Jespers geeft een ontmoeting als deze in competitiesfeer een goed beeld van de progressie die in de paardenfokkerij wordt geboekt. Jespers: ,,Daarnaast blijft zo'n wereldkampioenschap natuurlijk een cat-walk waarin de goed presterende paarden in een paar dagen veel in waarde kunnen stijgen, terwijl andere paarden devalueren.''

Voor Nederland was er succes op het wereldkampioenschap. Bij de vijfjarigen werd de eerste kwalificatie gewonnen door de hengst Rubels met Peter Jan Minderhout, terwijl Noraly onder Christa Laarakkers tweede werd bij de zesjarigen.

    • Jacob Melissen