De week

Nederland, drugsdistributieland, centrum van de Europese drugshandel en voor de Britse markt het belangrijkste bevoorradingsland. Dat kwam de Britse criminele inlichtingendienst deze week melden. Maar het aantal verslaafden in Groot-Britannië is ook ontzettend hoog, zei de woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Justitie. Draaipunt van de illegale handel: Rotterdam, Europa's grootste containerhaven. De containeroverslag daar is in het eerste halfjaar met drie procent gedaald. Zou dan de legale overslag daar zijn gekelderd?

Een justitieel onderzoek naar fraude met mogelijk honderden miljoenen guldens is gestrand. Een informant die over een schaduwboekhouding van acht grote Nederlandse bouwbedrijven beschikt eist van justitie driehonderdduizend gulden aan schadeloosstelling – voor het risico dat hij loopt. Deskundigen die inzage in de boekhouding hadden lazen die met `rode oortjes'. Het OM had er niet meer dan vijftigduizend gulden voor over.

Bouw- en baggerbedrijf HBG betaalde wel: 428.000 gulden voor een onderzoek waaruit blijkt dat HBG geen wanbeleid kan worden verweten – zeven keer zo veel als aanvankelijk was begroot. Als de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof, die het onderzoek gelastte, de conclusie overneemt, kan de voorgenomen fusie tussen HBG en Ballast Nedam Baggeren doorgang vinden. De onderzoekers verklaarden hun gepeperde rekening uit hun dure verzekering tegen aansprakelijkheidsrisico's.

Bill Clinton ontvangt ten minste 8,5 miljoen dollar voor zijn memoires. Daarmee overtreft hij de recordhouder: paus Johannes Paulus, die op precies dat bedrag bleef steken.

Het homomonument in Amsterdam brokkelt af. De maakster verbaast zich niet over de kosten die met het onderhoud zijn gemoeid (89.000 gulden inmiddels – volgens de gemeente). Het moest weer allemaal op een koopje, Nederland is schraperig, verklaarde zij.

Mossels worden een prijzige lekkernij dit mosselseizoen, dat deze week is geopend. De grote mossels worden ruim 40 procent, de kleine 60 procent duurder. Komt door een slinkend aanbod. Nog nooit zijn mossels zo duur geweest. Kip en varkensvlees zijn ook duur. Komt door de gekkekoeienziekte en de mond- en klauwzeercrisis. De vraag naar rundvlees is ingezakt. Kip is de grote winnaar, zei de topman van Nutreco. Net als zijn vlees-en voerbedrijf, dat de halfjaarwinst met een kwart zag stijgen.

Intussen krimpt de industriële productie van Nederland. In het tweede kwartaal lag die 0,1 punt onder het niveau van een jaar geleden. Wordt de negatieve invloed van de mkz-crisis niet meegeteld, stijgt de productie met een magere half procent. Stagnatie dus.

In Duitsland, dat goed is voor bijna eenderde van de economie van de eurozone, steeg in juli de werkloosheid voor het eerst weer sinds mei 1998 - met 11.000 tot ruim 3,8 miljoen mensen. Bondskanselier Schröder zei - ook voor het eerst - niet meer te geloven in een economische groei van twee procent. In Italië krompt de economie in het tweede kwartaal met 0,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Schröder wil voor de Bondsdagverkiezingen volgend jaar worden `afgerekend' op 3,5 miljoen werklozen. Een wonder kan hem nog redden. Of de Europese Centrale Bank. De ECB uitte deze week haar bezorgdheid over de groeivooruitzichten in Europa - ook voor het eerst.

In Nederland werken steeds meer vrouwen – betaald. Van de vrouwen jonger dan 65 jaar werkt nu 51 procent (435.000 méér dan in 1995). Nog altijd een bescheiden percentage vergeleken met de rest van Europa. En ver weg nog van de 65 procent die de Europese top voor heel de EU heeft afgesproken voor 2010.

Wereldwijd werkt maar 46,5 procent van de vrouwen – betaald. En verdienen ze 76 cent van elke gulden die de man verdient. Maar die 76 cent wordt wel slimmer besteed. Vrouwen zijn als belegger dan ook (vaak) beter dan mannen en behalen een hoger rendement, meldde de zakenbank Merrill Lynch.

Zonder ouders naar de kledingwinkel om de nieuwste mode aan te schaffen. Voor kinderen op steeds jeugdiger leeftijd wordt dat gewoon. Aangespoord door MTV en TMF.

Gezien op straat: kids steeds jonger aan de drugs. Zonder ouders, vanzelf. Gaat het met Europa slecht, heeft Nederland nog altijd zijn handeltje in drugs. Nu ja, megahandel. Drugsdistributieland.

    • Paul Friese