DE SCHOK

Door een bijna unieke combinatie van kracht, vechtlust en talent was de Joegoslavische Monica Seles begin jaren negentig de heerseres van het vrouwentennis. Haar spel was gevreesd, haar gekreun wereldberoemd. Op 19-jarige leeftijd had ze al tien grandslamtoernooien gewonnen. Ze had een aureool van onoverwinnelijkheid om zich heen. Zelfs de Duitse tenniskoningin Steffi Graf moest een stap terug doen ten faveure Seles.

Niemand leek haar te kunnen stoppen. Totdat de Duitser Günther Parche het op 30 april 1993 tijdens de kwartfinale van het tennistoernooi van Hamburg tijd vond om in te grijpen. Terwijl Seles in de partij tegen de Bulgaarse Magdalena Maleeva met haar hoofd onder een handdoek even langs de kant uitrustte, sloeg de fan van Graf toe. Hij liep op Seles af, pakte een mes en stak het met beide handen in haar rug. De tennisster zakte ineen op het gravel. Parche werd overmeesterd en afgevoerd. Zijn schokkende missie was geslaagd: Seles was uitgeschakeld. Graf won kort daarop het toernooi van Roland Garros en voerde weer de wereldranglijst aan. Meer dan twee jaar had Seles er voor nodig om zich terug te vechten. Op 29 juli 1995 maakte ze - inmiddels als Amerikaans staatsburger - in Atlantic City haar come-back in een demonstratiepartij tegen Martina Navratilova. Een half jaar later won ze de Australian Open. Seles was terug. Haar gekreun was gebleven, maar de onoverwinnelijkheid was verdwenen.

Dit is de tweede aflevering van een serie over schokkende sportmomenten.

    • Koen Greven