De rozen zullen nog één keer bloeien

Margrietje mag aan deze kant van de Belgische grens dan wel het bekendste nummer zijn van de Vlaamse liedjeszanger Louis Neefs, veel mooier is het ontroerende Annelies uit Sas van Gent. Het nummer verhaalt over de jonge Annelies uit Sas van Gent in Zeeland, in haar geboortedorp bekend om haar verdienstelijke prestaties op het gebied van zang, dans en toneel.

Niemand in Sas van Gent is verbaasd als Anneliesje op haar achttiende naar Amsterdam verhuist om een ster te worden. Dat mislukt. Annelies loopt jarenlang met haar talent te leuren, maar nooit bereikt ze de top. Terug naar huis in Sas van Gent kan ze niet, want haar moeder vertelt aan iedereen dat Annelies de wereld rondreist met haar eigen show. Dat is niet waar, maar niemand reist haar achterna.

In het laatste couplet zit ze 'savonds op haar kamertje in Mokum en verlangt ze erg naar huis, naar Sas van Gent. Maar moeder zegt: ,,Ben je mal meid, zo gaat het immers altijd. Je komt er best, je hebt zo veel talent.''

Een treurig deuntje en de warme, donkere bariton van Louis Neefs maken het drama kompleet. Hiermee vergeleken is Neefs' enige (Nederlandse) top 10-hit Margrietje een stuk gezapiger. Ach Margrietje, de rozen zullen bloeien / Ook al zie je mij niet meer komt dicht in de buurt van een ordinaire smartlap, terwijl Neefs' repertoire juist dichter bij de kleinkunst staat.

In eigen land haalde Neefs een tiental keer de hitparade. Naast Margrietje (1972) waren zijn grootste successen de twee liedjes waarmee hij België vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, Oh, oh, ik heb zorgen (1967, goed voor een vierde plaats) en Jennifer Jennings (1969, zevende). De zanger Rocco Granata, bekend van het (Italiaanstalige) nummer Marina, schreef voor Neefs de hit Wat een leven. In de jaren zeventig hield Neefs er samen met Granata nog een boekingsbureau voor artiesten op na. Hij was in die tijd ook enige jaren gemeenteraadslid voor de christen-democratische CVP in de stad Mechelen.

Vorig jaar was het twintig jaar geleden dat Neefs, geboren in 1937 in Gierle (bij Turnhout), om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Bij de botsing, op eerste kerstdag 1980, raakte ook zijn echtgenote Liliane dodelijk gewond. Zij stierf enkele dagen later in het ziekenhuis. Zoon Günther, toen 15 jaar oud, overleefde het ongeval. Inmiddels is Günther Neefs in Vlaanderen zelf een verdienstelijke liedjeszanger in het braderieën- en zalencircuit.

Als eerbetoon aan Louis Neefs heeft Günther vorig jaar twaalf Vlaamse en Nederlandse artiesten gevraagd een nummer van wijlen zijn vader op te nemen. De cd Louis Neefs, 20 jaar later was het resultaat en bevat onder meer Raymond van het Groenwouds vertederende uitvoering van Margrietje, Rob de Nijs' bewerking van Annelies uit Sas van Gent en verder bijdragen van Stef Bos (Martine, een ode aan Martine Bijl), René Froger (Oh oh, ik heb zorgen), Helmut Lotti (Billy the Kid), Bart Peeters (Mijn vriend Benjamin) en ten slotte vertolkingen van zoon Günther en zus Connie Neefs.

Bij de cd hoorde ook een concert in het Sportpaleis van Antwerpen, dat de TROS morgenavond uitzendt. Louis Neefs zelf zingt het publiek daar vanaf een groot scherm toe en zoon Günther zingt met hem mee. Toots Thielemans begeleidt het duet op mondharmonica. Op Rob de Nijs en Helmut Lotti na zijn alle artiesten van de cd ook op het concert vertegenwoordigd. Tussen de bedrijven door mogen ze hun herinneringen aan Louis Neefs ventileren. René Froger: ,,Ik ben grootgebracht in een kroeg en daar werd hij elke dag gedraaid.'' Raymond van 't Groenewoud: ,,Ik heb destijds Margrietje met mijn nummer Maria, Maria, ik hou van jou van de eerste plaats in de Belgische hitparade gestoten.''

Louis Neefs, 20 jaar later, Tros, Ned2, zondag, 22.05-23.05u.

    • Jochen van Barschot