De koersval van Deutsche Telekom verklaard

Beleggers hebben tandenknarsend geprobeerd achter de grondoorzaak te komen van de snelle koersval deze week van Deutsche Telekom, waardoor 15 miljard euro van de marktwaarde van het bedrijf is verdwenen. Maar de echte vraag is waarom het aandeel zo was overgewaardeerd?

Het is nu duidelijk geworden dat twee van de pijlers waarop de waardering van het Duitse telecomconcern was gebaseerd, zijn weggeslagen. De eerste pijler was de geplande beursgang van de mobiele divisie, T-Mobil. Beursmakelaars hadden de waarde van T-Mobil nog maar een paar weken geleden op meer dan 100 miljard euro ingeschat. Maar meteen nadat het concern de beursgang had uitgesteld tot volgend jaar, kwam er een hele reeks lagere waarderingen van analisten. Velen voerden als reden daarvoor een vermindering van de optelsom van de onderdelen van T-Mobil aan. Deutsche Bank verlaagde die som bijvoorbeeld ineens met 19 miljard euro.

Daarbovenop kwam de verrassende verkoop van 44 miljoen aandelen van Deutsche Telekom, met een totale waarde van 1 miljard euro. Deze abrupte verkoop van aandelen als één blok, voorafgaand aan de verwachte afloop van een lock-up (een tijdelijk verbod om aandelen te verkopen) volgende maand, en zonder dat de verkoper is bekendgemaakt, heeft de markt de stuipen op het lijf gejaagd.

Het gevolg is dat het grootste deel van het koersverschil met France Telecom is weggevaagd. Met een bedrijfswaarde van ongeveer 9 maal de verwachte winst vóór rente en belastingen van volgend jaar ligt Deutsche Telekom nog steeds iets voor op France Telecom, dat op 8,3 maal de verwachte winst staat. Dat verschil is nog te rechtvaardigen op grond van de hogere groeicijfers van het Duitse telecomconcern en zijn lagere schuldenlast in verhouding tot het aandelenkapitaal. Maar iedere verhoging ervan zou onredelijk zijn.

    • Rob Cox
    • Vertaling Menno Grootveld