Cisco zaait wind, KPN oogst storm

Groeibarometer Cisco leverde slechte cijfers af. Op de Amsterdamse beurs was dat de hele week te merken. KPN, Versatel en Getronics leden eronder.

De cijfers van Cisco waren de aanleiding, een week vol technologie- en telecommalaise was het gevolg.

Hoewel de cijfers van producent van netwerkapparatuur Cisco dinsdag overeenkwamen met de negatieve verwachtingen, kwam de bekendmaking door bestuursvoorzitter J. Chambers dat de winst het afgelopen kwartaal met 99 procent is gekelderd toch hard aan.

In New York ging de koers van het Amerikaanse concern woensdag bijna 7 procent onderuit. Omdat Cisco een barometer voor groei is in de technologiesector, kelderden in navolging van het Amerikaanse koersverlies technologiefondsen op beurzen wereldwijd.

In Amsterdam was dat vooral zichtbaar bij technologiefonds Getronics, kabelbedrijf UPC, en Versatel. Het telecomconcern Versatel gaf dinsdag een omzetwaarschuwing af. Binnen het concern is een personeelsstop afgekondigd als gevolg van het ombouwen van het concern van een bouwer van netwerken naar naar een leverancier van diensten. Bestuursvoorzitter. R. Raithatha zei bij die gelegenheid dat zijn concern ,,absoluut'' afstevent op een negatief eigen vermogen.

De gevolgen daarvan waren, en worden, problematisch voor Versatel: niet alleen verloor het fonds op drie achtereenvolgende dagen 8 en 13 en 4,5 procent, ook nam het donderdag de weinig flatteuze eretitel van UPC over het goedkoopste fonds te zijn van de AEX-graadmeter. Met een koers die gistermiddag nog maar 1,28 euro bedroeg, wordt het al vrij snel lastig de nummer 1 van de index te zijn — de wens die Raithatha uitte toen zijn concern in de AEX-index kwam.

De gevolgen van de slechte vermogenspositie van Versatel voor het fonds zijn een verbanning naar het strafbankje van de beurs en op termijn verwijdering uit de AEX-index. Nieuwe klanten aantrekken wordt er daarmee niet eenvoudiger op.

Weinig plezierige vooruitzichten voor het fonds, maar Versatel stond deze week niet alleen in zijn misère. Donderdag verloor Versatels branchegenoot KPN bijvoorbeeld dik 3 procent en moest KPNQwest 3,5 procent inleveren. KPNQwest is, net als Versatel, bezig een netwerk van glasvezelkabels in de grond te stoppen. Elektronicaconcern Getronics eindigde deze week ook lager dan de koers waarmee het fonds begon.

KPN, Versatel en Getronics zijn dan misschien niet hetzelfde bedrijf, twee overeenkomsten hadden hun fondsen deze week wel: ze zijn alle drie niet meer zoveel waard op de beurs, en Cisco's omzetalarm leverde de drie fondsen een paar dagen een bijna rechte lijn naar beneden op.