Bergafwaarts

Wat is er gebeurd met de kinderprogrammering van RTL4? Tot twee jaar geleden keken andere omroepen met scheve ogen naar de marktaandelen die de zender op zaterdagochtend wist te halen. Gemiddeld een half miljoen kijkertjes stemde af op Telekids met Carlo Boshardt en Irene Moors. De soap-persiflage Pittige Tijden, veel geren in verkleedkleren en quizzen: Telekids was amusement op het hoogste kinderniveau.

Maar sinds de twee in oktober 1999 zijn gestopt met Telekids, is het bergafwaarts gegaan met RTL4. Peter-Jan Rens (Meneer Kaktus) probeerde het nog even, maar na enkele maanden ging de zender over tot het uitzenden van louter aangekochte series, die ook nog eens tot in den treure worden herhaald. Are you Afraid of the Dark, een weliswaar goede en spannende Amerikaanse griezelserie, wordt nu al voor de vierde of vijfde keer uitgezonden. Harry en de Hendersons, een comedy over een gezin met een Bigfoot als huisdier, idem dito. Met zulke snelle herhalingen krijg je niet eens de tijd om de inhoud te vergeten.

Verder worden de zaterdag en zondag gevuld met veel tekenfilms (Batman, Spiderman, Tweety & Sylvester) en series over kinderen in strijd met onder meer buitenaardse wezens (Animorphs), zichzelf (Caitlin's Way), de grillige natuur of ziektes die het leven van hun ouders bedreigen (Real Kids, Real Adventures).

Ook in het nieuwe seizoen blijft RTL4 op deze koers, hoewel het aantal kijkers op zaterdagochtend is verschrompeld tot nog geen 10.000. Een programma als Telekids zit volgens de zender ,,niet meer in de planning'' en ook aan andere zelfgeproduceerde programma's wordt niet gedacht. Enige uitzondering is Hemel op Paarden, dat nu Paradijs op Paarden zal gaan heten. Frank la Croix en Nikki la Croix-Huisman laten daarin vanuit de stallen van (schoon)vader Hennie Huisman onder meer zien hoe een paard opgezadeld moet worden. Ook leren de kijkers alles over paardenrassen en geven de presentatoren allerhande pony-weetjes.

Wie Carlo en Irene toch mist, kan ze vanaf 2 september weer zien in het huis-, tuin- en keukenmagazine Live & Cooking. Geren, gedol, maar dan voor ouderen.

RTL4 zendt op zaterdag van 07.00 tot 18.00u. kinderseries uit, zondag van 07.00 tot 09.00u. en van 11.46 tot 16.00u.

    • Titia Ketelaar