Winst van Buhrmann 60 pct lager

Het Nederlandse Buhrmann (kantoorartikelen) heeft volgens de Amerikaanse boekhoudkundige normen vorig jaar 60 procent minder winst gemaakt dan het concern in Nederland rapporteerde.

De winst volgens Amerikaanse normen is 87 miljoen euro, terwijl Buhrmann in Nederland 221 miljoen euro winst heeft gemeld.

Dat blijkt uit gegevens die Buhrmann bij de Amerikaanse beurscommissie, de SEC, heeft gedeponeerd. De winstkloof is grotendeels toe te schrijven aan de integratiekosten van de Amerikaanse miljardenaankoop Corporate Express, eind 1999, die Buhrmann volgens de regels in de VS wel moet aftrekken van de winst.

De overname maakte Buhrmann 's werelds grootste verkoper van kantoorartikelen. Sinds maart lijdt het concern zwaar onder de terugval op de Amerikaanse afzetmarkt. Meerdere winstwaarschuwingen volgden. De beurskoers is ten opzichte van de piek in maart met tweederde gekelderd.

De Amerikaanse boekhoudkundige normen dwingen Buhrmann om 106 miljoen euro kosten van de integratie van Corporate Express ten laste van de winst te brengen. De Nederlandse regels geven bedrijven de vrijheid om deze kosten, zoals afvloeiïngsregelingen voor personeel en het opzeggen van huurcontracten, bij de betaalde overnamepremie te tellen. De kosten worden vervolgens gewoon betaald, maar blijven buiten de winstcijfers.

,,Het is niet de bedoeling om op deze manier onze winst te flatteren'', reageert financieel directeur F. Waller van Buhrmann. ,,Wij zijn een Nederlands bedrijf en rapporteren volgens de Nederlandse normen, die zoveel mogelijk de normale bedrijfsuitoefening weerspiegelen. De Amerikaanse regels zijn meer geënt op de geldstromen die door een bedrijf lopen.''

Met ingang van dit jaar zijn de Nederlandse regels aangescherpt, zodat bedrijven nog maar een deel van de integratiekosten bij overnames bij de aankoopprijs mogen optellen. Buhrmann brengt daarom in het eerste halfjaar 20 miljoen kosten bij twee recente overnames eenmalig ten laste van de winst. Voorgeen waren deze kosten buiten de resultaten waren gebleven.

Veel Nederlandse ondernemingen gebruikten bij overnames de soepele Nederlandse boekhoudkundige regels, om kosten na overnames buiten de winst te houden. Zo wordt het onder meer makkelijker beleggers te overtuigen.

Boekhoudenpagina 13