Vies werk voor bruine wezentjes

StarTopia is aangekondigd als een buitenaardse versie van The Sims. Wie het spel heeft aangeschaft in de verwachting Sims met groene poppetjes te kunnen spelen, zal teleurgesteld zijn. Bij The Sims, een populair strategiespel over relaties tussen mensen, is meteen duidelijk wat je moet doen. Je kunt direct beginnen huizen te bouwen en buurmannen en buurvrouwen te koppelen. Het doel van StarTopia is in het begin volstrekt onduidelijk. Klikken op de ingewikkelde control panels levert weinig op. Ook de tutorials zijn op het eerste gezicht onbegrijpelijk.

Wie het spel wil spelen moet eerst de handleiding lezen en een trits commando's uit zijn hoofd leren. Dat is niet bevorderlijk voor het spelplezier. De handleiding is bovendien erg beknopt. Er wordt wel uitgelegd hoe de verschillende bedieningspanelen werken, maar wat het doel van het spel is en wat de speler te wachten staat, staat er niet in. Ook de verschillende rassen buitenaardse wezens worden niet beschreven.

StarTopia heeft nog een nadeel. Het spel laadt erg traag. Op de pc van de redactie (een Pentium IV 1,3 GHz met 256 MB werkgeheugen en een snelle grafische kaart) duurde het starten van het spel telkens een paar minuten.

StarTopia, dat prachtige graphics heeft, speelt zich af in de ruimte. De speler heeft de opdracht enkele ruimtestations te bouwen. Net als The Sims en andere strategische simulatiespelen als ThemePark Inc. is StarTopia een microkosmos met een eigen bevolking en economie. Je kunt onder meer hotels, fabrieken, discotheken en laboratoria bouwen. Er zijn toeristen en natuurrampen. De speler moet verschillende opdrachten voltooien om de economie draaiende te houden.

Bij de bouw van de ruimtestations kan een beroep worden gedaan op buitenaardse wezens, die ieder hun eigen karakter hebben. Er zijn verschillende soorten aliens: inwoners en bezoekers. De inheemse aliens doen het meeste werk. Ze moeten goed verzorgd worden en regelmatig promotie krijgen, anders worden ze ongelukkig. Ze nemen dan ontslag en het werk blijft liggen. De bezoekers kunnen ook worden ingehuurd. Als er een tekort aan verpleegkundigen is, kun je een paar `Greys' inhuren. Vies werk, waar de `eigen' aliens zich te goed voor voelen, wordt gedaan door de `Salt Hogs', kleine bruine wezentjes. Als er een sterfteoverschot is, kun je het beste `Sirenes' binnenhalen. Dit buitenaardse ras plant zich graag en snel voort.

Het leven in StarTopia is niet altijd vreedzaam. Soms breekt er oorlog uit. Vooral als het spel in de multiplayer-modus wordt gespeeld (met andere spelers via internet) kan het er hard aan toe gaan. Het is dan zaak om zo veel mogelijk huurlingen met een geweer te verzamelen. De meeste eigen aliens rennen hard weg als er gevochten moet worden. Het is handig om je aanval te richten op de infrastructuur van de tegenstander. Als je erin slaagt de stroomvoorziening en fabrieken uit te schakelen, zullen ze de strijd sneller staken.

StarTopia. Eidos. Cd-rom voor Windows. Aanbevolen systeemeisen: Pentium III 600 MHz of hoger, 128 MB werkgeheugen, 500 MB vrij op harde schijf. Prijs 95 gulden.

    • Marie-José Klaver