Vertrekpremie van 68 mln voor Colaninno

Roberto Colaninno, die na de overname van Telecom Italia vorige maand terugtrad als chief executive officer, krijgt een gouden handdruk van zestig miljard lire, ruim 68 miljoen gulden.

Dit bedrag komt boven de ongeveer 270 miljoen gulden, bijna het dubbele van de dagkoers, die hij krijgt voor zijn aandelen in de houdstermaatschappij Bell. Bell had een controlerend belang in Olivetti, dat op zijn beurt Telecom Italia controleerde.

Bell is voor honderd procent overgenomen door een biedmaatschappij waarin Pirelli voor tachtig procent deelneemt en Benetton voor twintig procent. Afgesproken is dat voor rechtsgeldige besluiten van deze maatschappij de steun nodig is van 81 procent van het kapitaal.

De 57-jarige Colaninno slaagde twee jaar geleden in de vijandige overname van Telecom Italia, de grootste overname ooit in Italië. Daarna trok Colaninno de macht naar zich toe binnen dit bedrijf. Toch zijn van veel kanten vraagtekens gezet bij zijn werkelijke intenties. Vermoed werd dat de overname uiteindelijk vooral een financiële investering was.