Tovenaar Chrestomanci

Schrijvers van kinderboeken over de hele wereld proberen de toverformule van Joanne Rowling, schrijfster van de Potter-boeken, te breken. Door boeken te schrijven die lijken op Harry Potter hopen zij net zo rijk en beroemd te worden als zij. In de boekhandels liggen bergen van deze Potternep. Het meeste is mislukt. Maar niet alles. Nu de zomervakantie voortduurt, Harry zich zit te vervelen bij de Duffelingen en jij misschien wel op de camping, en deel 5 nog lang niet in zicht is, twee weken lang leestips van het Potterhoekje.

In een stapel vergeten kinderboeken over tovenarij vond een slimme uitgever de serie De magische wereld van Christopher Chrestomanci terug, geschreven door Diana Wynne Jones. Dertig jaar geleden wonnen deze vier boeken over Chrestomanci, de machtigste tovenaar van de wereld, al prijzen.

Christoffel Chant, de hoofdpersoon uit deel 2, De twaalf werelden, weet niets van zijn uitzonderlijke magische gaven. Niemand vertelt hem dat het bijzonder is om in je dromen op reis te gaan naar andere werelden en daar vandaan dingen mee te nemen, zoals een levende tijgerkat. Zijn ouders laten zijn opvoeding over aan kindermeisjes. Op een dag verandert Christoffel per ongeluk een pruik in een dode rat. Dat is het begin van een bloedstollend spannende en grappige zoektocht naar zijn ware aard. (Uitgeverij Ploegsma. Vertaling Huberte Vriesekoop).

Lees ook: De negen levens, deel 1 van de serie over Chrestomanci. Schrijf ons hoe je deze boeken vindt!

    • Judith Eiselin