Tomatensap, herrie en veel geweld

Naakt, half naakt en besmeurd met bloed en andere sappen zijn de mannen en vrouwen van La Fura dels Baus. Ze schreeuwen zo hard mogelijk boven de beukende herrie van gitaar en synthesizer uit en rollen op enorme machines door het publiek. De lichten flikkeren en op twee enorme videoschermen zijn bebloede figuren in verschillende poses te zien. Hijskranen takelen wankele stalen constructies met jassen de lucht in. Vol woede vallen de mannen erop aan. Met zwaarden worden de jassen het angstig opzij springende publiek in geslagen: een ware veldslag.

Dat is het begin van de voorstelling ØBS van de Catalaanse theatergroep die eind jaren zeventig met straatperformances furore maakte. In feite is die straatmentaliteit nooit verdwenen. Nog steeds is het verhaal ondergeschikt aan de chaos. Het publiek wordt als een kudde voortgedreven en achterblijvers lopen de kans omver gereden te worden door machines met dreigende metalen weerhaken. `Betreden op eigen risico' staat er dan ook op een bord bij de ingang. Eveneens zijn daar 3D-brilletjes verkrijgbaar die de videobeelden direct in het netvlies doen springen.

Alle agressie en lawaai doen denken aan een gewelddadige sciencefiction film als The Running Man met Arnold Schwarzenegger. Maar officieel is de show gebaseerd op Shakespeares Macbeth en voor de toeschouwers die tijdelijk niet bezig is zich uit de voeten te maken, zijn er wel degelijk fragmenten uit het oude zestiende-eeuwse drama terug te vinden. Zij herkennen veldheer Macbeth in de woesteling met ontbloot bovenlichaam en groot zwaard. Of zijn Lady, eerst strippend en later overdekt met bloed in een rijdende badkuip. In de perverse televisieshow zullen zij ook de voorspellingen voor Macbeth terughoren: dat híj koning zal worden maar zijn vriend Banquo vader zal zijn van een geslacht van koningen. Hij is een winnaar, zijn vriend moet zijn verlies met de dood bekopen.

De voorspelling dat Macbeth alleen gedood kan worden door een man die niet door een vrouw is gebaard, wordt tegen het einde verbeeld. Een geheel in plastic folie gewikkelde figuur wordt aan een katrol opgehesen. Eenmaal bevrijd baant hij zich gillend een weg naar Macbeth voor het laatste dodelijke gevecht.

La Fura dels Baus staat in het kader van Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Daar staan ze uitstekend, want ØBS vormt een krachtig contrast met iedere meer reguliere theatervorm. Toch is het geen groep die gevolgd hoeft te worden. Hun voorstellingen komen namelijk iedere keer op hetzelfde neer: rondscheurende karretjes, tomatensap en heel veel herrie en geweld. Desalniettemin is het een groep die je in ieder geval één keer gezien moet hebben. Want eens in de zoveel jaar is een avond paranoïde om je heen kijken, terwijl je ondergespat wordt met troep en op de filmschermen de beelden voortrazen, een avond om nooit te vergeten.

Voorstelling: ØBS door La Fura del Baus. Gezien: 9/8 Brabanthallen, 's-Hertogenbosch, aldaar t/m 12/8. Inl.: (073) 6125125 of www.deboulevard.nl. Op de website wordt de voorstelling vanavond tussen 21.00 en 22.00u live vertoond.

    • Jowi Schmitz