Tipgeld voor vinden gestolen diamanten

Het Amsterdamse diamantairsbedrijf Gassan Diamonds heeft een beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot het terugvinden van de partij diamanten die dit weekeinde uit het bedrijf is ontvreemd. De inkoopwaarde van de diamanten is volgens directeur B. Leeser van Gassan ruim tien miljoen gulden, zodat de beloning kan oplopen tot 1 miljoen gulden.

Dat bevestigt A. Parson van schade-expertisebedrijf Cunningham Polak Schoute: ,,De tipgever krijgt 10 procent van de waarde van wat terugkomt.''

Gassan heeft de wereldfederatie van diamantbeurzen in Antwerpen op de hoogte gesteld van de diefstal, waardoor automatisch een bericht komt te hangen in alle diamantbeurzen ter wereld.

Uit rechtbankstukken blijkt dat de mogelijke dader Dennis P. bij Gassan een vertrouwensfunctie kreeg, nadat er eerder in Zwolle aangifte was gedaan wegens oplichting en na zijn faillissement aldaar als diamanthandelaar. P. verkocht onder meer diamanten die hem in bewaring waren gegeven zonder toestemming van de eigenaars.

Het afgelopen weekeinde zou P. onder valse voorwendsels het gebouw van Gassan Diamonds binnen zijn gekomen, om het even later met een doos vol diamanten weer te verlaten. Medewerkers van Gassan (omzet 200 miljoen gulden, winst 4 tot 5 miljoen per jaar) ontdekten kort na zijn vertrek dat de hele handelsvoorraad, met een straatwaarde van 20 miljoen, was verdwenen. P. had toegang tot de sorteerafdeling waar alle diamanten klaar lagen die naar de detailhandel moesten.

P. dreef, voordat hij bij Gassan kwam, in Zwolle een diamantzaak. Dit bedrijf Euro Diamonds, bij de Zwolse Kamer van Koophandel ingeschreven als groothandel in diamanten, ging eind 1999 failliet. Vanmorgen zou er in de Zwolse rechtbank een verificatievergadering met de schuldeisers worden gehouden, om vast te stellen wat de vordering is. Maar die is aangehouden omdat, zo werd meegedeeld, ,,P. er nu van wordt verdacht diamanten van zijn werkgever te hebben gestolen''. [Vervolg DIAMANT: pagina 3]

DIAMANT

'Dennis P. heeft mijn diamant verkocht'

[Vervolg van pagina 1] Een juwelier in Zwolle herinnert zich Dennis P. goed: ,,Een wat dikkige jongen die juwelen los in zijn zak had, daar wilde ik geen zaken mee doen''. Bij Gassan was de reactie anders. P. had daar in eerste instantie gesolliciteerd op een baan als verkoper op Schiphol. Tijdens het sollicitatiegesprek bleek dat hij met enige kennis van zaken over diamanten sprak en werd hij aangenomen. ,,Ja, natuurlijk hebben we daar spijt van'', zegt directeur Leeser, die meende dat P. na het faillisement in Zwolle een tweede kans mocht hebben.

Op 1 december 1999 verklaarde de rechtbank in Zwolle de kersverse diamanthandelaar Dennis P. failliet. Hij had zijn groothandel Euro Diamonds, gevestigd in een pand van de EHBO-vereniging, slechts enkele maanden draaiende kunnen houden. De schulden bedroegen ten tijde van het faillissement bijna twee ton, voornamelijk wegens adverenties in streekbladen, GSM-abonnementen en 30.000 gulden bij de ABN AMRO-bank.

,,De heer P. heeft met zijn bedrijf Euro Diamonds nauwelijks omzet gehad (een of twee diamanten verkocht), maar hij heeft veel kosten gemaakt (advertenties, telefoonkosten etc.). Daarnaast heeft de heer P. in consignatie (in bewaring, red.) gegeven diamanten zonder medeweten van de eigenaren aan derden verkocht en de opbrengst (samen met zijn compagnon) gebruikt om de kosten van bedrijfsvoering te voldoen, alsmede om zijn eigen salaris te betalen'', schreef mr. A. Bekius op 22 december vorig jaar in zijn tweede verslag als curator in het faillissement van Euro Diamonds.

Een van de schuldeisers is C. Hardeman uit Renswoude, die een diamant ter waarde van ƒ10.000 in consignatie heeft gegeven bij P. ,,P. heeft deze diamant achter mijn rug om verkocht, zonder mij hierover in te lichten.'' Hij zou 15 procent van de waarde terugkrijgen, maar heeft van dat geld nog niets gezien.

In september vorig jaar schreef de curator: ,,De heer P. woont op dit moment weer bij zijn ouders en hoeft geen kostgeld te betalen. Hij hoeft ook geen bijdrage te betalen voor gas, water licht en huur''. Omdat P. geen recht heeft op een WW-uitkering vraagt hij bij de gemeente een bijstandsuitkering aan en krijgt die ook, met de maximale gemeentelijke toeslag, in totaal 1490 gulden per maand. In dat najaar denkt P. nog een akkoord te kunnen sluiten met zijn schuldeisers: ,,Hij zou hiervoor ongeveer 40.000 gulden van zijn ouders ter beschikking hebben''.

    • Harm van den Berg
    • Hans Moll