Talibaan laten diplomaten nog niet toe

De Talibaan in Afghanistan staat Westerse diplomaten nog niet toe acht buitenlandse medewerkers van de hulporganisatie Shelter Now International te bezoeken, die zijn gearresteerd op verdenking van pogingen het christendom te verspreiden.

Eerder had een functionaris van de radicaal islamitische Talibaan verklaard dat de diplomaten wel op visa konden rekenen, maar tot dusverre zijn die niet verstrekt. Het persbureau AFP meldt intussen uit Kabul dat de affaire tot interne verdeeldheid heeft geleid bij de Talibaan. Aanhangers van de harde lijn voelen niet voor soepelheid tegenover het Westen, terwijl meer gematigden dit nieuwe conflict met Westerse staten liever niet op de spits willen drijven.

Duitse, Amerikaanse en Australische diplomaten hadden gehoopt vandaag vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad naar Kabul te reizen om hun gearresteerde landgenoten te bezoeken. Een Talibaan-woordvoerder in Islamabad liet echter weten dat op vrijdag, de islamitische rustdag, geen visa werden afgegeven. Hij liet in het midden of en wanneer de diplomaten de benodigde reispapieren zouden krijgen.

De Talibaan arresteerden afgelopen zondag in Kabul vier Duitse, twee Amerikaanse, twee Australische en 16 Afghaanse medewerkers van de christelijke hulporganisatie Shelter Now International. Volgens de islamitische heersers namen ze een grote hoeveelheid audio- en video-materiaal als ook bijbels in beslag over het christendom in de lokale talen Dari en Pashto. Volgens de Talibaan was dit bedoeld om mensen tot het christendom te bekeren.

Medewerkers op het hoofdkantoor van Shelter Now International in Duitsland ontkennen ten stelligste dat het om bekeringsmateriaal ging. Volgens hen ging het slechts om zaken voor eigen gebruik van de lokale medewerkers. Shelter Now International heeft verscheidene kantoren in Afghanistan en is gespecialiseerd in het optrekken van goedkope woningen voor behoeftige Afghanen. Daarnaast heeft de organisatie projecten voor arme kinderen.

Het is onzeker welke sancties de gearresteerde medewerkers van Shelter Now International wachten. Volgens sommige berichten zullen ze worden uitgewezen, volgens andere zouden ze zelfs de doodstraf kunnen krijgen.

Buitenlandse waarnemers achten de kans zeer gering dat dit laatste met de buitenlandse arrestanten zal gebeuren. Meer zorgen maken ze zich over het lot van de zestien Afghaanse aangehouden medewerkers.