Slang

Op vakantie kom je vaak enge dieren tegen. Tenminste, dat overkomt Isabella Lanz regelmatig. Een zomerserie over bijtgrage en andere boze dieren.

Er bestaan dieren waar iedereen ter wereld bang voor is. Kampioen van die angst is de slang. In de meest uiteenlopende culturen vind je daar voorbeelden van. In de Bijbel reikt een slang Eva de verboden appel aan. De Griekse mythologie kent de afschrikwekkende Medusa die een krans van kronkelende slangen rond haar hoofd heeft. In India geloven mensen in kwade slangengeesten. Om die te verdrijven bestaat de slangendans: meisjes uit de laagste kaste vegen zittend op hun billen en met wentelende hoofdbewegingen letterlijk de vloer met hen aan en verdrijven de slangendemonen.

Slangen zijn gladde, koele killers die razendsnel en geluidloos toeslaan met hun dodelijke beet. Toch zijn ze niet altijd gevaarlijk. Soms zijn ze voor hun maaltje tevreden met mest. Ik trapte tenminste bij een wandeling eens op een slang die een koeienvla zat op te peuzelen. Voor een seconde waren we allebei verlamd van schrik. Daarna kozen we het hazenpad: de slang schoot de bosjes in,ik liep struikelend voort. Mijn tweede ontmoeting met een slang verliep anders. Ik lag op een strand op mijn buik te lezen. Naast me zat een jongen. Die tikte me ineens aan en wees: iets verderop gleed een slang weg. Kort daarvoor had die languit naast me gelegen in mijn schaduw, alsof ik een strandrots was. De jongen had me niet durven waarschuwen. Misschien was ik uit paniek opgesprongen en had de slang me gebeten.

Kwam jij ook enge dieren tegen op vakantie? Schrijf erover of teken erover. Stuur aan NRC Kinderpagina, Postbus 3372, 1001 AD Amsterdam.

Zet ENG op de enveloppe, en altijd naam, leeftijd en adres op je brief.