Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een reportage over het oudste en zuiverste Nederlandse paardenras het Friese paard, dat druk bezig is aan een comeback. Ook opnamen van het vandaag geopende Fries Paarden Centrum in Drachten. Ned.2, 18.20-18.43u.

Nova. Aandacht voor de nasleep van de Palestijnse bomaanslag in Jeruzalem waarbij vijf Nederlanders om het leven zijn gekomen, onder wie drie kinderen. Verslag van de begrafenis. Ook een gesprek met de Duitse jezuïet Peter Gumpel over de ruzie in de commissie tussen joodse en katholieke historici over de zaligverklaring van de omstreden oorlogspaus Pius XII. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Gemengde liefde. In deze vijfde aflevering van een serie over gemengde relaties vertellen de Groningse Inge Haaijer en de Servische Carlo Doney en de Amsterdamse Pauline Roffel en de Ghanees Baba Ibrahim over hun ervaringen. Ned.3, 19.58-20.33u.

Het gevoel van De Poel. In deze derde aflevering gaat het over agressie. Met o.a. hoogleraar psychologie Adrian Raine van de University of Southern California in Los Angeles, bioloog/etholoog dr. Otto Adang en politicoloog/etholoog dr. Frank Kemp Salter van het Max Planck Gesellschaft für Humanethologie. Ned.2, 22.15-23.10u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe oog. In deze aflevering van een serie over de bestrijding van criminaliteit gaat het over voetbalvandalisme. Aan het begin van het nieuwe voetbalseizoen een gesprek met burgemeester van Tilburg Johan Stekelenburg over de inzet van politie en over de vraag of de enorme kosten om het geweld in toom te houden nog wel aanvaardbaar zijn. Ned.1, 22.09-22.40u.

AMUSEMENT

Fear Factor. Zie TV-vooraf. V8, 20.30-21.25u.

Andermans veren. Zevende deel in een serie cabaretprogramma's behandelt het huwelijk met daarin fragmenten van De Berini's, Frans Halsema en Don Quishocking. Ned.1, 21.00-21.35u.

SPORT

WK Atletiek. O.a. aandacht voor de finale polsstokhoogspringen (heren), de finale 110 meter hordenlopen (heren), de 5000 meter series (dames) en de 200 meter finale (heren), de finale hinkstapspringen (dames), de finale 400 meter horden (heren), de finale 200 meter (dames), de halve finales 1500 meter (heren) en de finale 5000 meter (heren). Ned.2, 23.10-23.45u. en 3.10-7.00u.

TV-FILM

Mandela & De Klerk. Zie TV-vooraf. RTL5, 20.00-22.15u.

Lopen. Korte televisiefilm van Mijke de Jong volgt het jachtige leven van twee hartsvriendinnen in hectisch Amsterdam. Deze dertigers proberen op hun eigen wijze hun overvolle levens in balans te houden. Daarbij struikelend over hun mobiele telefoons, volle agenda's en sociale verplichtingen. Ned.3, 21.02-22.00u.

FILM

Date with an Angel (Tom McLoughin, 1987, VS). Komisch niemendalletje. Aan de vooravond van zijn huwelijk loopt Michael E. Knights een neergestorte engel (Emmanuelle Béart) tegen het lijf. Net5. 20.30-22.25u., met reclame.

Shadow Conspiracy (George P. Cosmatos, 1997, VS). Bill Clintons vroegere topadviseur George Stephanopoulos stond model voor hoofdpersoon van paranoia-actiethriller, vakbekwaam opgebouwd uit louter clichés. Onkreukbare topambtenaar Charlie Sheen weet te veel van een militair-industrieel complot om de president uit de weg te ruimen. Hij krijgt hulp van wakkere journaliste Linda Hamilton en ondervindt tegenwerking van Sam Waterston, Donald Sutherland en Ben Gazzara. SBS6, 20.30-22.20u., met reclame.

Live Nude Girls (Julianna Lavin, 1995, VS). Voor de hand liggend verslag van de ontboezemingen van vijf vriendinnen op een vrijgezellenavond. Net5, 22.25-24.00u., met reclame.

Marius et Jeanette (Robert Guédiguian, 1997, Frankrijk). Educatief `arbeiderssprookje' speelt zich af in Marseille. Liefde en politieke discussies brengen verlichting in het leven van een werkloze alleenstaande moeder (Ariane Ascaride) en de bewaker van een gesloten cementfabriek (Gérard Meylan). Vooral veel sfeer. Ned.3, 22.55-0.35u.

Breakout (Tom Gries, 1975 VS). Charles Bronson probeert Robert Duvall te bevrijden uit Mexicaanse gevangenis in gewelddadige actiefilm. SBS6, 22.55-0.40u., onderbroken door reclame.

Bodies, Rest & Motion (Michael Steinberg, 1993, VS). Toneeladaptatie is een beetje zwalkend portret van `de verloren generatie', in dit geval in een gat in Arizona. Ontslagen tv-verkoper Tom Roth probeert vergeefs aan dat gat te ontkomen. Bridget Fonda, Eric Stolz en Phoebe Cates blijven achter. En iedereen grossiert in lamlendigheid en desillusies. Canvas, 23.25-0.55u.

. Feeling Minnesota (Steven Baigelman, 1996, VS). Debuutfilm over twee eeuwig twistende broers (Vicent D'Onofrio en Keanu Reeves) deint gemakzuchtig mee op het succes van de Nouvelle Violence van Quentin Tarantino, maar ademt tegelijk een aantrekkelijke troosteloosheid uit. Cameron Diaz, als bruid van de een, behoort tot de conflictstof. Ook met Dan Aykroyd, Tuesday Weld en Courtney Love, als serveerster bij wie je je hart kunt uitstorten. VRT, 23.55-1.29u.

. Blue Collar (Paul Schrader, 1978, VS). Regiedebuut van streng-calvinistisch opgevoede scenarioschrijver van Taxi Driver is een politieke thriller over drie bevriende fabrieksarbeiders uit Detroit, die ten prooi vallen aan corrupte vakbond. Met Richard Pryor, Harvey Keitel, Yapeth Keitel. Net5, 0.00-1.50u.

. The Last American Hero (Lamont Johnson, 1973, VS). Verdienstelijke, naar het werkelijke leven van Junior Johnson gemodelleerde tragikomedie over de carrière van een illegale whiskystoker met een passie voor stockcar racing. Jeff Bridges excelleert in hoofdrol in boeiend portret van Amerikaanse subculturen. BBC2, 2.10-3.40u.

The Girls of Pleasure Island (Hugh Herbert & Alvin Ganzer, 1953, VS). Mariniers verstoren het leven van Leo Genn en zijn drie dochters op tropisch eiland. Morgen, SBS6, 11.45-13.30u., onderbroken door reclame.

Nagesynchroniseerd: Under the Volcano (John Huston, 1984, VS). ZDF, 0.30-2.15u.