Rijk

Met mijn dochter van 15 winkelen in Londen. Eenvoudige winkeltjes en straatmarkten zijn aan haar niet besteed. Ze wil naar dure winkels: Chanel, Dior, Armani. Alleen maar kijken, stelt ze me gerust.

We vinden al snel een straat met haute couture. Voor iedere winkel staan luxe auto's en bodyguards. Niet bepaald uitnodigend. Maar mijn dochter kent geen gêne. Ze zet haar zonnebril op en gooit zelfbewust haar lange haar naar achter. Voor de eerste keer in mijn leven stap ik bij Chanel naar binnen.

Met een nonchalance alsof ze een miljoen op de bank heeft, keurt ze de kleding. Ik kijk besmuikt mee. Dan zie ik dat er geen prijskaartjes zijn. Nee natuurlijk niet, zegt ze, snap dat dan, als je rijk bent leg je gewoon je creditcard neer. Je vraagt je niet af wat iets kost. Dat is ordi. Dat je dat niet weet!