Ramsj

Arthur Danto (e.a.): Art/Artifact; African art in anthropology collections. Gebonden, Prestel 1989, van ƒ114,10 voor ƒ62,50. De Bengel Dordrecht.

Rijk geïllustreerde catalogus met beschrijvingen van honderdzestig Afrikaanse etnografische objecten (maskers, beeldjes, kledingstukken etc.). De begeleidende essays gaan in op de vraag – of beter: het eeuwige dilemma – of de objecten nu gebruiksvoorwerpen zijn, die je niet los kunt zien van hun antropologische context, of pure kunst waarvan je zonder enige achtergrondkennis kunt genieten (zoals de avant-garde kunstenaars uit de jaren twintig vonden). Ook bij De Bengel: Affinities of form; arts of Africa, Oceania, and the Americas, een selectie uit de formidabele collectie etnografica van Raymond en Laura Wielgus. Van ƒ116,35 voor ƒ62,50.

    • Henk Lagerwaard