Raëlianen doen niets liever dan reproductief klonen

Brigitte Boisselier, warm pleitbezorgster van reproductief klonen, gaat ook door het leven als `bisschop van de Raëliaanse beweging'.

Deze buitenkans lieten de volgelingen van Raël zich niet ontnemen. Terwijl de aandacht uitging naar kloondeskundigen die elkaar op een congres in Washington in de haren vlogen, schoof de Raëliaanse Beweging één van de kijvende experts, de Franse biochemica Brigitte Boisselier, naar voren als haar bisschop. Was haar congresoptreden bij de prestigieuze American National Science Academy niet ,,een nieuwe belangrijke stap voor de erkenning'' van de Raëlianen?

Boisselier pleitte met de Italiaanse gynaecoloog Severino Antinori en de Amerikaanse voortplantingsdeskundige Panayiotis Zavos voor onbelemmerd `reproductief' klonen. Ze is directeur van de firma Clonaid dat zich richt op de commerciële productie van klonen van mensen en dieren.

Clonaid is opgericht door de Fransman Claude Vorilhon (1954), die beweert dat hij op 13 december 1973 in de buurt van Clairmont-Ferrant bezoek heeft gekregen van de bemanning van een vliegende schotel. De buitenaardse wezens – ,,ongeveer één meter twintig lang, lang donker haar, amandelvormige ogen, een olijfachtige huid en een harmonieuze en humorvolle uitstraling'' – zouden hem ervan hebben overtuigd dat zij het zijn geweest die al het leven op aarde hebben gecreëerd (lees: gekloond) naar hun eigen evenbeeld. Of Vorilhon die boodschap maar even wilde uitdragen op aarde, met inschakeling van bisschoppen. En daar verdwenen ze weer in hun vliegende schotel. Sinds deze ontmoeting noemt Vorilhon zich Raël, plaatst hij zich op één lijn met Jezus, Mozes, Mohammed en Boeddha, die volgens hem eerder door dezelfde buitenaardse wezens zijn bezocht, en noemt hij zijn sekte een ,,atheïstische religie''.

Waar gebeurd of apekool? De Amerikaanse journaliste Margaret Talbot besloot het allemaal serieus te nemen en ging op zoek naar de grote roerganger zelf en zijn bisschop Boisselier. In The New York Times Magazine van 4 februari deed ze verslag van haar lotgevallen in de wereld van de klonende Raëlianen, die wereldwijd 50.000 aanhangers zeggen te hebben, van wie er 24 actief zijn in Nederland, volgens coördinator Bart Overvliet van de landelijke afdeling.

Uit Talbots rondgang blijkt dat de volgelingen vooral bezeten zijn van de gedachte dat ieder mens, hoe onvruchtbaar ook, het recht heeft op nageslacht en dat aan het uitoefenen van dat recht zonder scrupules moet worden meegewerkt. ,,Je kunt het eugenetica noemen'', vertelt Vorilhon, alias Raël, ,,maar dan niet op een slechte manier, zoals de nazi-manier of door eerdere stromingen werd gedacht, en die uitmonden in een superieur ras. Nee, klonen zou voor alle menselijke wezens beschikbaar komen om hun kenmerken en mogelijkheden te verbeteren.''

De plaats van het laboratorium waar Boisselier experimenteert, hield ze zorgvuldig geheim, maar Talbot ontmoette haar verschillende keren. Tijdens die gesprekken bleek dat de Raëliaanse bisschop met haar commerciële kliniek niet alleen mikt op onvruchtbare klanten, maar ook op mensen die rouwen om het verlies van een dierbare. Toen het gesprek op Talbots zoon kwam, zei Boisselier: ,,Veronderstel dat hij overlijdt. Zou u kloneren overwegen? Ik denk dat die gedachte wel bij u zal opkomen.''. Natuurlijk, er zijn ook andere technieken, maar Boisselier is er van overtuigd dat veel ouders die zo'n drama overkomt ,,zich beter voelen'' bij een gekloond duplicaat.