Ongevallen gefotografeerd

Personeel van ambulancediensten in de regio Zuid-Holland-Zuid neemt sinds enkele weken met een digitale camera foto's van ongevallen. Zo kunnen ambulanceverpleegkundigen sneller en beter informatie overdragen aan artsen die de slachtoffers behandelen, aldus initiatiefnemer F. Bockstael van de regionale ambulancedienst. Artsen kunnen met behulp van de foto's beter inschatten wat de impact van een ongeluk is geweest en welke kwetsuren ze kunnen verwachten.

Het gaat om een experiment van de ambulanceposten Klaaswaal, Zwijndrecht en Meerkerk. Blijkt het een succes, dan wordt de hele regio met de fototoestellen uitgerust. Bij enkele ziekenhuizen in Rotterdam, Dordrecht en Gorinchem staat inmiddels apparatuur om de foto's te kunnen downloaden wanneer een slachtoffer is binnengebracht.

Het idee is niet nieuw. Tien tot vijftien jaar geleden werden wel polaroidtoestellen gebruikt, maar die gewoonte is langzaam verdwenen. Digitale foto's hebben het voordeel dat ze eindeloos reproduceerbaar zijn en betere kwaliteit bieden, waarop meer details zichtbaar zijn. Bovendien zijn digitale camera's handzamer.