Nieuw vaccin meningokok verkrijgbaar

Een nieuw vaccin tegen de meningokokbacterie van het type C is vanaf maandag of dinsdag verkrijgbaar in apotheken in heel Nederland.

Dit heeft business unit director M. Nibbelke van Baxter, producent van het vaccin, vanochtend laten weten. De vraag naar het vaccin is sterk toegenomen sinds deze week op verschillende plaatsen vier mensen overleden aan de gevolgen van besmetting met de bacterie. In een Bredaas ziekenhuis overleed woensdag een 23-jarige vrouw uit Etten-Leur aan bloedvergiftiging, veroorzaakt door de bacterie. Volgens de GGD West-Brabant was de vrouw besmet met meningokokken van het type C, en had dit voorkomen kunnen worden als zij gevaccineerd was. Diezelfde dag overleed in Leeuwarden een éénjarig meisje, van haar is nog niet bekend met welk type meningokokken zij besmet was.

Het farmaceutische bedrijf Baxter heeft ,,een extra grote hoeveelheid'' vaccins laten verschepen vanuit Wenen naar Nederland, aldus Nibbelbeke. Prioriteit wordt gegeven aan vaccins voor het vaccinatieprogramma van de GGD West-Brabant, waar aanstaande maandag 5.000 kinderen worden gevaccineerd. Baxter verwacht daarna nog voldoende voorraad te hebben om aan de gestegen vraag bij apothekers te voldoen.

Volgens de Onderlinge Pharmaceutische Groothandel (OPG), een van de drie belangrijkste groothandels in medicijnen, is de vraag vanuit apotheken nu vier à vijf maal zo groot als normaal. Ook groothandel Brocacef krijgt sinds gisteren veel meer aanvragen voor het vaccin dan normaal, aldus een woordvoerder. De GGD West-Brabant spreekt van ,,een run'' op het vaccin. In Brabant zijn de afgelopen twee weken vijf mensen besmet geraakt met de meningokokbacterie type C. Drie van hen zijn inmiddels overleden.

Onder ouders in met name Brabant klinkt steeds luider de roep om het vaccin tegen type C op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad hierover vorig jaar om advies gevraagd. Dit advies werd eind volgend jaar verwacht, maar volgens een woordvoerder van het ministerie is het, ,,gezien de commotie'', goed denkbaar dat het advies eerder komt.

Volgens de GGD West-Brabant krijgt hun plaatselijke telefonische hulpdienst veel telefoontjes van huisartsen en van ,,doktersassistenten in paniek, die niet weten hoe ze moeten reageren op het verzoek van patiënten om een verwijsbriefje voor het vaccin te schrijven. Zij weten bijvoorbeeld niet of het vaccin wel beschikbaar is''. De GGD West-Brabant raadt hen aan ,,grote terughoudendheid'' te betrachten.

Sinds de GGD West-Brabant afgelopen dinsdag bekendmaakte alleen kinderen te vaccineren die in de gemeentes Zevenbergen of Klundert wonen of daar naar school gaan, vinden veel ouders uit nabijgelegen dorpen dat hun kinderen ook gevaccineerd moeten worden. Volgens hen brengen de kinderen veel tijd door in Zevenbergen of Klundert, doordat ze er zwemmen of bij kinderen spelen die er wonen. De GGD zegt vaccinatie uitsluitend te overwegen als sprake is van ,,aantoonbaar risico''. Dit is het geval als binnen een gezin een van de kinderen op school zit in Zevenbergen of Klundert en dagelijks intensief fysiek contact heeft met broers of zussen.